Ekonomi TESK Başkanı: Akaryakıtta tavan fiyata geri dönülmeli

TESK Başkanı: Akaryakıtta tavan fiyata geri dönülmeli

Paylaş
TESK Başkanı: Akaryakıtta tavan fiyata geri dönülmeli

TESK Başkanı: Akaryakıtta tavan fiyata geri dönülmeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıtta vergi oranlarının düşürülmesi ve tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Palandöken, yazılı açıklamasında, fiyatı sürekli artan akaryakıta çok yüksek vergi uygulandığını kaydetti.
Bazı ülkelerdeki siyasi karışıklıkların petrol fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu ifade eden Palandöken, "Temel tüketim malı olan akaryakıtta zamlar devam ediyor. A;dan Z;ye tüm kesimlerin hayatını etkileyen akaryakıt fiyatları düşürülürse vatandaşın cebi rahatlar. Taksici, servisçi, nakliyeci esnafı ağır maliyetlerden kurtularak geçimini sağlar" dedi.

Dünyada en pahalı benzinin Türkiye’de satıldığına işaret eden Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Rafineri çıkış fiyatı ve bayi karı düşmesine rağmen benzinin fiyatı 3,34 liradan 4 liraya yükselmiştir. Fiyatların bu şekilde yükselmesinin tek sebebi vergilerin sürekli artırılmasıdır. Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak vergiler yükseltilmese, benzin şimdi 2 lira olmalıydı. Eğer ham petrol fiyatları daha da artarsa akaryakıt fiyatlarının yükselmemesi için vergilerin düşürülmesi gerekir.

Haberin Devamı

Akaryakıtta yüzde 65’in üzerinde vergi alınıyor. Bu oran mutlaka düşürülmelidir. Çünkü benzinde 8 Temmuz 2008’de 2,03 lira olan toplam vergi 2,50’ye, motorinde 1,52 lira olan vergi 1,82 liraya çıkmış bulunuyor. Benzinin rafineriden çıkış fiyatı 30, motorinin ise 40 kuruş düşmüş iken benzinin fiyatı 4 lirayı buldu. Maalesef fiyatların rafineride düşmesi halka yansımadı. Bunun sebebi de uygulanan vergi oranlarının sürekli yükseltilmesidir. Acilen akaryakıt üzerindeki vergiler aşağı çekilmelidir. Kaldırılan tavan fiyat uygulaması da mutlaka geri gelmelidir."