Gündem 'Ters köşeye yatabiliriz'

'Ters köşeye yatabiliriz'

Paylaş
'Ters köşeye yatabiliriz'

İstanbul Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, bir sempozyumda depremle ilgili açıklamalarda bulundu

Gündoğdu, "7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ters köşeye yatabiliriz, çok daha pahalıya ödeyebiliriz" dedi. İstanbul Üniversitesi'nde "İstanbul'un Afetlerden Zarar Görebilirliği Sempozyumu" düzenlendi.

Haberin Devamı

>> KANDİLLİ MÜDÜRÜ: 2 AYDA BİR OLUYOR, NORMAL

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, sempozyum sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı

"4.4 KÜÇÜK BİR DEPREM"

Erdik, dün saat 20.49 'da Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.4 büyüklüğünde depremle ilgili soruya, "Dün akşam olan deprem Marmara'da bizim beklediğimiz normal depremlerden biri. Bu tip depremler neredeyse 2-3 ayda bir olan depremlerdir" yanıtını verdi.

Bu tip depremlerin her yıl 2-3 kere olabileceğini belirten Erdik, "4.4 küçük bir deprem. Bir depremin öncü yada artçı olması sadece arkasından deprem gelirse düşünülen birşeydir. Hiçkimse çıkıp 'bu öncü depremdir' diyemez" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BİNALAR İYİ OLSAYDI ÇOK DAHA KUVVETLİ HİSSEDİLİRDİ"

"Dün yaşanan deprem beklenen İstanbul depremi için enerji boşaltımına neden oldu mu" şeklindeki soruya da Erdik, "4'lük depremlerin 7 şiddetinde enerji boşaltması için 20-30 bin deprem gerekir" yanıtını verdi.

Erdik, "4.4 şiddetindeki bir depremin bu kadar yoğun hissedilmesini binalardaki zayıflığa mı bağlamak gerekir" şeklindeki soruya da, "Binalar iyi olsaydı çok daha kuvvetli hissedilirdi. Binaların kötü olmasıyla alakası yok" diye yanıt verdi

"KIRILMASI DÜŞÜNÜLEN YERİN ÜZERİNDE OLDU"

Aynı sempozyumda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise "Dün yaşanan deprem büyük bir deprem değil" dedi. "Deprem kırılması düşünülen yerin üzerinde oldu" diyen Gündoğdu, son bir ayda 10 ayrı küçük deprem olduğun hatırlatarak bu depremin öncü olup olmadığını ifade etmenin yanlış olacağını belirtti.

Dünkü depremin Anadolu yakasında daha fazla hissedilmesini depremin doğu- batı yönünde enerji boşalmasıyla açıklayan Gündoğdu, 4.4'lük depremin 20 bin tane olması halinde 7'lik bir depreme denk geleceğini ifade etti. Dünkü küçük depremde bile iletişim kanallarının kullanılamadığını hatırlatan Gündoğdu, bu konuda çalışma yapmanın hayati olduğunu söyledi.

"TERS KÖŞEYE YATABİLİRİZ"

Gündoğdu, bir gazetecinin "Herkes İstanbul'a odaklanmışken Kuzey Anadolu fay hattının daha doğuda büyük bir deprem yaratma ihtimali nedir" şeklindeki sorusuna ise "Bunu daha çok düşünüyorum. Bu fay sabıkalı bir fay, ne yapacağı belli olmaz. 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ters köşeye yatabiliriz, çok daha pahalıya ödeyebiliriz" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Gündoğdu, Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunan 7 barajın bulunduğu ifade ederek hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.