Nedim Şener ‘Terör koridoruna’ bir darbe daha
HABERİ PAYLAŞ

‘Terör koridoruna’ bir darbe daha

Haberin Devamı

İdlib operasyonu, “bölgenin güvenliği” kadar ABD ve İsrail’in desteğiyle Türkiye’nin güneyinde terör örgütü PKK/YPG kontrolünde oluşturulmak istenen koridoru engelmek için yapılıyor.

Ne kadar uzun cümleler kurarsanız kurun, saatlerce tartışın, bu askeri operasyonun siyasi hedefi budur. Bunu en iyi idrak edenler ise ABD ve İsrail’in kendi amaçları için kullandığı terör örgütünün yayın organları.

Örneğin bir tanesi “İdlib Operasyonu” için, “Türkiye, Kürdistan Devleti’nin Akdeniz’e ulaşmasının yolunu kapatıyor” diye yazıyor. İlan edilmiş bir Kürt devleti varmış gibi bir de “Akdeniz’e ulaşmak” amacından söz ediyor.

Amerika yıllardan beri Kuzey Irak’tan başlayarak Türkiye’nin güney sınırı boyunca oluşacak bir terör koridoru peşinde. Bunun için çoğunluğu YPG güçlerinden oluşan SDG’ye binlerce kamyon silah veriyor.

Kuzey Irak’ta açıktan yalnızca İsrail’in desteklediği referandumun amacı da buydu. Irak ve Suriye’den koparılan parçalarla Akdeniz’e kadar uzanan bir hat. Bu “terör koridoru”nun önündeki tek engel İdlib vilayetiydi.

ABD “yeni müttefikleriyle” İdlib’i terör örgütlerinden kurtarmak gerekçesiyle bir operasyon yapıp bölgeye yerleşme hazırlığı yapıyordu. Böylece PKK/YPG kontrolündeki koridor Akdeniz’e kadar uzatılmış olacaktı.

Türkiye, Rusya ve İran

Türkiye bu planı önce Cerablus ve El Bab operasyonlarıyla bozmuştu. Şimdi de İran ve Rusya ile anlaşarak İdlib’de kontrolü sağlama operasyonuyla, ABD’nin planına bir darbe daha vurdu. İdlib, Esad Rejimi, Afrin’deki terör örgütü PKK/YPG yapılanması ve Türkiye arasında kalan önemli bir bölge. Afrin’i kontrol eden terör örgütünün Akdeniz’e açılmak için son umudu.

İşte, bu operasyonla o umut yerle bir edilecek. O yüzden İdlib operasyonu çok önemli. Ardından da PKK/YPG kontrolündeki Afrin’e operasyondan söz ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığı dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya ve İran’la vardığı anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdiği operasyon için, “NATO müttefikimiz Türkiye’nin sınırlarını koruması, terörle mücadelesi ve terör örgütlerinin güvenli bölge oluşturmalarını engelleme çabalarını destekliyoruz” denildi.

Açıklamada, “El Kaide terör örgütünün güvenli bölgelerinden olan İdlib’de söz sahibi gruplardan Nusra’nın terör örgütleri listesinde olduğu belirtildi.

Bu açıklama destek gibi görünse de Türkiye’ye gizli bir mesaj niteliği taşıyor.

Bunun ne anlama geldiğini ileride göreceğiz. Ama asıl önemlisi, ABD’nin İdlib konusunda verdiği desteğin ne kadar samimi olduğunu Afrin operasyonu başladığında anlayacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder