Fatih Öztürk Tercihlerde kaos yaşanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Tercihlerde kaos yaşanabilir

Haberin Devamı

Sınavlar bitti şimdi gözler tercih dönemine çevrildi. Ancak bu yıl puanlama sistemini etkileyen çok önemli iki değişiklik meydana geldi. Birincisi; farklı alanlara farklı katsayı uygulamasından vazgeçilerek hangi alandan mezun olunursa olunsun tek bir katsayı uygulanarak katsayı 0,15 ten 0,12’ye indirildi. İkinci olarak; okul katkısı ortadan kaldırılarak bireysel başarı önem kazandı.

Ayrıca puanlama aralığı da 100-500 yerine 250-500 olarak değiştirildi. Bu durum tercihlere doğru yaklaştığımız bu evrede zihinleri oldukça karıştıracağa benziyor. Aslında bu puanlamada herhangi bir değişiklik olmasa bile zaten YGS ve LYS’ler düşünüldüğünde yıldan yıla puanlarda zor veya kolay sınav algısına göre doğal bir hareketlenme beklenir.

[[HAFTAYA]]

Bu kadar önemli bir değişiklikle geçen yıl oluşan taban puanlar geçersiz bir hale gelmiş oluyor. Söz konusu değişiklik üst sıralamalar kadar alt sıralamaları da fazlasıyla etkileyecektir. Okul birincisi olsanız bile diploma puanınız 100 değil ise, bu yıl tavan puan olan 60 OBP puanını alamayacaksınız. Diploma notunuzu 5 ile çarpıp yüzde 12’sini alabileceksiniz.

Bu durumda birçok okul birincisi 60 puanın bir hayli uzağında kalacak. Dolayısıyla onların sıralamada gerisinden gelen diğer öğrenciler de daha az puan elde edecek. Okullarını son sıralara yakın bitiren adaylar en az 30 puanla değerlendireceği için 2011 taban puanlarına bakılarak yapılan hesaplamalar da anlamını yitirmiş olacak.

Zaten yıldan yıla taban puanlar birkaç puan oynarken şimdi çok ciddi farklılıklar gösterecektir. Öyleyse tercih aşamasına gelindiğinde bir adayın neye göre bir tercih stratejisi kuracağı, nasıl bir tercih listesi hazırlayacağı, neyi dikkate alarak sıralama yapacağı ve tercih aralığını nasıl oluşturması gerektiği konularında bir kargaşa yaşaması son derece doğaldır.

Bunun önüne geçebilmek için taban puana dayalı tercih listeleri yapmaktan mutlaka kaçınmak gerekiyor. Ayrıca, konuyla ilgili TBMM gündeminde önceki uygulamaya dönülmesi yönünde bir yasa tasarısının var olduğu da gözden kaçırılmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder