Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tercihinize bağlı
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Bazı erkekler testis iltihabı geçirir ya da çeşitli nedenlerle testis kaybolur. Bu durum çocuk sahibi olmaya engel değil. Sadece estetik kaygı öne çıkabilir. Rahatsız olursanız küçük bir operasyonla testis protezi takılabilir.

SORU: Beklesem mi?
3 yıl önce sol testisten variksole ameliyat geçirdim. Geçenlerde kasıklarımda ağrı hissettim. Doktor, varikoselin daha da arttığını söyledi. Ameliyat için “İstediğin zaman gel, yapalım” dediler. Bana bunun boşalamamaktan kaynaklanan bir sorun olduğunu söylediler. Bekar olduğum için ameliyat olmayı şimdilik düşünmüyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Varikoselin boşalmamanızla bir ilgisi yoktur, herhangi bir etkisi de olmaz. Varikosel zaman içinde sizi kısırlık sorununa götürür, gerekli tetkikler yapılarak spermiyogram tetkikinizde bozulma belirtileri saptanırsa vakit geçirmeden mikrocerrahi tekniği tercih ederek ameliyat olmanızı öneririm. Daha önce bu ameliyatı geçirmiş olmanız ve sonuç alamamış olmanız sanırım bu defa daha bilinçli davranmanızı sağlayacaktır.

SORU: Testis protezi yapılır mı?
40 yaşındayım. Sol testisim, sağdakine göre çok küçük. Bu testis kansere neden olur mu? Testis protezi yapılabilir mi?

CEVAP
Çocukluk çağında muhtemelen bir orşit (testis iltihabı) veya testis torsiyonu (testisin damarlarını içeren sapının burkularak organın kaybı) olayı yaşamış ve testisiniz dumura uğramış. Bu durum sizin yaş ve durumunuzda estetik bir kaygıdan öte anlam taşımaz. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa küçük bir ameliyat ile testis protezi takılabilir, bu sizin tercihinize kalmış estetik bir müdahaledir.

SORU: Menim kanlı geldi
34 yaşındayım, evliyim. Prezervatifi çıkardığımda meni kanlıydı. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Bu normal bir durum değil, tanı için bir sperm tahlili vermeniz gerekecek. Daha sonra meni keselerinizin ve prostatın olduğu bölgenin bir ultrason ve MR ile de incelenmesi gerekebilir. Büyük bir ihtimal ile basit bir tahriş veya iltihap bu duruma neden oluyordur ama çok ciddi ve tehlikeli durumlar da bahsettiğiniz belirtileri verebilir.
Mutlaka bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırın, birçok defa ihmal edilen basit belirtiler sonrası gelişen ağır hastalıklar yaşamı tehlikeye düşürebiliyor.

SORU: Küçültülebilir mi?
19 yaşındayım, penisim büyük. Kız arkadaşım acı çektiği için bir daha benimle birlikte olmak istemedi. Penisin küçülmesi için çare var mı?

CEVAP
Penisinizin daha fazla uzayacağını sanmıyorum. Penisin uzun olması esasında cinsel ilişki açısından kısalığına göre daha fazla zorluk yaratır. Birleşme öncesi kısmın uzatılması ve uygun pozisyonlar, gerekirse ilişki sırasında arada bir yastık kullanımı ile sorun halledilebilir. Kısaltıcı bir ameliyat yapılmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder