Serra Ababay TEOG öncesi öneriler
HABERİ PAYLAŞ

TEOG öncesi öneriler

Haberin Devamı

Haftaya yapılacak TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavına hazırlanan adaylar için kaygının yükseldiği, akademikten çok psikolojik ihtiyaçların belirginleştiği bir dönemdeyiz. Elbette adayların sınava düzenli çalışmış olması önemli. Fakat, bu durum kaygı ile baş edilebileceği anlamına gelmiyor. Bu süreçte ailelere önemli görev düşüyor.

Ailelere;

● Hayatları sınavla kuşatılmış olan gençlere, bunun sadece geçici bir sınav olduğunu hem davranış hem de sözlerinizle sık sık hatırlatın.

● “Ben sana demiştim. Çalışmazsan böyle olur” gibi ifadelerden kaçının. Bunları sınav sonrasında sakince konuşun.

● Alacağını düşündüğü veya almaktan korktuğu puanlar için beraber plan yapın. “350 puan alırsan şu tercihi, 450 puan alırsan bu tercihi...” Çocuğunuz her sonuçta bir çıkış yolu olduğunu bilmeli.

● Gerçekçi olmayan hedeflere odaklanmayın.

● Çocuğunuz kaygıdan dolayı yaşından küçük davranabilir. İhtiyaç duyuyorsa onunla daha çok vakit geçirin, sorularını cevaplayın. ● Evdeki normal düzeni bozmayın. Herhangi bir hafta olarak yaşayın.

Gençlere;

Özellikle son günlerde, yeni konu çalışılmamalı, sadece son gözden geçirmeler yapılmalıdır.

● Sınava 1 gün kala çalışmayı tamamen sonlandırın. Artık dinlenme vakti.

● Son günlerde, alışık olmadığınız yiyeceklerden veya sakatlığa sebep olabilecek aktivitelerden uzak durun.

● Sınavdan önceki akşam iyi bir uyku önemlidir. Fakat bedeni alışık olmadığı bir düzene zorlamayın. Her zamanki saatinizde yatın, erken uyumak için ilaç almayın.

● Sınavda veya öncesinde, rahatlamak için, 30-40 sn gibi kısa bir süreyi nefes egzersizleri ve kas gevşetmeye ayırabilirsiniz.

● Nefes egzersizi için; burnundan yavaşça üçe kadar sayarak nefes al, üç saniye tut ve yine yavaşça üçe kadar sayarak ağızından ver.

● Kas gevşetme için; ayak tabanlarını yere bas, sırtını sandalyede hisset. Yavaşça, kas gruplarını yukarıdan aşağıya (surat, boyun vb.) kas ve bırak.

● Bunun geçici bir sınav olduğunu kendinize hatırlatın! Sınav sonrası için planlar yapın!

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder