Prof. Dr. Derin Kösebay Temizliğin fazlası zarar
HABERİ PAYLAŞ

Temizliğin fazlası zarar

Vajinal akıntılar pek çok kadının sorunu. Bazı titiz kadınlar vajinayı daha temiz tutmak adına çeşitli şampuan ve spreyler kullanıyorlar. Bu da cinsel organın doğal yapısını bozar, hastalık yapan bakteriler rahatça vajinada yerleşir, sıkıntı büyüdükçe büyür

[[HAFTAYA]]

Akıntı niye tekrarlanıyor?

36 yaşındayım, sık sık iltihaplanma yaşıyorum. Doktorum fitiller ve kremler veriyor ama bir akıntı yine tekrarlıyor. Bir de rahim ağzında biriken katı bir şey var. Her temizlediğimde ve ilişki sırasında bu akıntı şeklinde değil de katı bir şekilde geliyor. Acaba iltihap mıdır ve sürekli tekrarlamasının sebebi nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bazı titiz kadınlar normal sayılabilecek çok basit nemlenmeyi bile enfeksiyon diye düşünüp kendi kendilerine çeşitli fitiller kullanır veya daha temiz olmak adına vajinayı çeşitli antiseptik şampuan veya spreylerle temizler. Ama bu kadınların şikayeti hiç bitmez... Çünkü vajinanın normalde florası vardır (Asit-baz dengesinin belirli bir seviyede durması). Bunu vajinada bulunan döderlayn basilleri sağlar. Titiz kadınlar vajinayı çeşitli solüsyonlarla temizledikçe bu basiller yok olur. Vajinanın müdafa mekanizması çöker ve hastalık yapan bakteriler vajinada yerleşebilir. Bir başka yanlış da, bir enfeksiyon varlığında sadece kadının tedavi edilmesidir. Doğru olan hastalığın tekrarlamaması için eşlerin beraberce tedaviye alınmasıdır. En iyisi doktorunuzla tekrar görüşün ve ikinci bir görüş alın.

Neden adet görmüyorum?

7 aydır adet görmüyorum. 9 aylık evliyim. Doktora gittim, rahim küçüklüğü teşhisi konuldu. Neden adet göremiyorum? Evlenmeden önce 3 gün de sürse oluyordu. Bu hastalığın nedenleri nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahmin küçük olması ve yumurtalıkların tam gelişmemiş olması adet görmemeye veya az adet görmeye neden olabilir. Ama bu tanıyı kesinleştirmek için hormonlarınızın ölçülmesi gerek. FSH, PRL ve E2 hormonlarının ölçülmesinden sonra durumunuz tekrar değerlendirilmeli. Eğer yumurtalıklar yeterli hormon salgılamıyorsa size dışarıdan aynı hormonları vererek kanamalar normalleştirilebilir. Ama gebelik sağlanabilir mi? Bunu sizi değerlendiren doktorun bütün bulgulara baktıktan sonra söylemesi mümkün.

Haberin Devamı

Kistler geçer mi?

25 yaşındayım, 3-4 ayda adet görüyorum. Doktora gittim, kist olduğunu söyledi. Doğum kontrol hapını bırakınca adetimi duruyor. Bu kistler geçer mi? Gebe de kalamıyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, anladığım kadarı ile yumurtalıklarda bir fonksiyon bozukluğu söz konusu. Kullandığınız ilaçla durum düzeliyor, bırakınca aynı durum ortaya çıkıyor. Yumurtalıktaki kistin takip edilmesi ve ilaç kullandıktan sonra gerilemesi lazım. Eğer kist küçülmüyorsa veya büyüklüğünü koruyorsa onu da ayrıca değerlendirmek gerekir. Hormonal bozuklukların tedavi edilmesi bu tip kistlerin çoğu kere kaybolmasına neden olur. Gebelik için bir sorun oluşturmaz. Yumurtalıkların diğer kistleri söz konusu ise gebelikten önce bu kistlerin tedavisini düşünmenin daha mantıklı olduğunu sanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder