Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Telomer tedavisi ya da gerçeğin deformasyonu
HABERİ PAYLAŞ

Telomer tedavisi ya da gerçeğin deformasyonu

Haberin Devamı

Yaşlanmak doğal bir süreç. Dünyanın döngüsü içinde her şeyin başladığını ve bittiğini biliyoruz. Sonsuz yaşam insanın hep gündeminde olagelmiş konu. Sadece tıp değil sanat ve başka bilinmez alanlar da insanın sonsuzluğu için kafa yormuş, gündemi hep sıcak tutmuştur. Ancak ölümsüzlük her ne kadar her insanın aklında ve kalbinde önemli yer tutsa da bir gün hikayenin biteceğini hepimiz kabul etmek zorundayız.

Telomer nedir?


Bu kadar karmaşık bir konuyu gündeme getirmemin nedeni ise şu aralar sıkça duyduğunuz Telomer.
Gelin önce Telomer nedir ona bir bakalım.

Telomer, DNA’mızdaki sarmalın en ucunda bulunan yapı taşıdır. Hücrenin içindeki Telomer hücre bölündükçe kısalan bir özelliğe sahiptir. Hücre her bölünmede telomerik uçlardan bir miktar DNA kaybedilir ve yaşlandıkça telomerr kısalır. Hücrelerin bölünmesi zorlaşır, yenilenemeyen hücreler ölür. Bu da, yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı hastalıkların ortaya çıkması demek.

Telomer uzunluğunun hücre yaşını gösterdiğine dair ilk bulgu 60’lı yıllara uzanıyor. Hücre genetik hafızası tarafından bilinen bir hücrenin kaç kez bölünüp telomerin kısalacağı ve yok olacağı iddiaya göre insan ömrünün de uzunluğuna dair bir veri.

Bilim her hücrenin bir bölünme potansiyeli var olduğunu uzun zaman önce ispatladı. Ve bu hücrelerin bölünme sayıları bulundukları organa göre değişiyor. Hücre bölünmesi ile Telomer de yani hücrenin ömrü de kısalıyor. Bölünme, Telomeraz adı verilen enzim sayesinde oluyor.

Telomer tedavisi yok


Hemen söylemekte fayda var; Telomer tedavisi ile hücrenin ömrünü uzatmak ve çok uzun yaşamak henüz mümkün değil.



Geleneksel tıbbın içinde bilim dünyası tarafından kabul görmüş ve onaylanmış bu alanda bir ilaç kesinlikle yok.

Hazır bilim dünyası demişken Türkiye’nin gündemine yeni giren Telomer, aslında dünyada uzun zamandır dikkat çekiyor. Bu konudaki çalışmalar Nobel ödülü bile aldı. Dr. Elizabeth Blackburn, telomeraz olarak adlandırılan organik maddenin varlığını keşfederek 2009 yılında Nobel Tıp Ödülü‘ne layık görüldü.

Yani tıp dünyası için Telomer konusu yeni değil aksine üzerinde titizlikle çalışılan bir konu.

Tekrar ediyorum, Telomer konusunda ciddi biçimde bilgi sahibi olmadığımız için bir tedaviden söz edemiyoruz. Ömrü uzatmak ya da kanseri yenmek için medet umulan Telomer tedavisi ya da hapı şu anda bir pazarlama yöntemi olarak dikkatle uzak durulması gereke bir alan.

Karamsar olmak değil ama gerçekçi olmakta fayda var, bilinçsizce yapılan tedaviler kanseri davet edebilir.

Kanser hücreleri sonsuz


Bölünme süresini sonsuza dek uzatmak istediğiniz hücreler aslında şu anda var. Bunlar kanser hücreleri.
Hücrelerin bölünmesi sırasındaki telomer aktivitesi yapılan çalışmalarda tam olarak kontrol edilerek sonuca bağlanmamıştır.

Telomer aktivitesini normal bir hastalık olmaksızın yaşamı uzatmak için telomeraz aktivitesini artırıcı çalışmaların güvenilirliği henüz güvenilir olarak ispatlanmamıştır.


Stresten uzak durmak ömrü uzatıyor


İnsan ömrünü uzatmak insanın var olduğu günden bu yana idealize ettiği bir konu. Kimsenin ölmek istemediği gerçeği insanlığı ölümsüzlüğü aramaya doğru itiyor. Bu anlaşılır bir durum. Ancak anlaşılır olmayan ölümsüzlük ya da şifa kaynağı olarak sunulan tedavi ya da ilaçların gerçeği yansıtmadığı halde talep görmesi.

Bir pazarlama yöntemi olarak Telomer şu anda gündemde ve bu konuda dikkatle eğilerek kurban olmamakta fayda var.

Doğru beslenme özellikle omega 3 tüketimi, toksinlerden uzak kalma, spor yapma, uyku düzenine dikkat edip stresten uzak durmak daha iyi gelecek. Deneyin göreceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder