Prof. Dr. Derin Kösebay Tekrarlayan düsüğe inceleme sart
HABERİ PAYLAŞ

Tekrarlayan düsüğe inceleme sart

Gebelik oluşuyor ama birkaç haftalık ya da aylıkken düşük yapıyorsanız kadın doğum uzmanına başvurun. Eğer düşükler sürekli tekrarlıyorsa eşinizle birlikte genetik araştırma yapan merkezlerden birinde araştırma yaptırın ki risk azalsın...

[[HAFTAYA]]

Üst üste düşük yaptım verilen ilaç işe yarar mı?

32 yaşındayım. Üst üste düşük yaptım. Şimdi hamileyim. Doktor çok dikkatli olmam gerektiğini söyledi ve düşük riskine karşı progesteron hapı verdi. Progesteron hapının düşüğü engellemediğine dair bir şeyler okudum. Sizce doğru mu yapıyorum?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, düşüğü engellemek için doktorunuzun verdiği progesteron hormonunu kullanın. Ne kadar etkili olduğu ayrıca tartışılır ama en azından rahmin kasılmalarını bir ölçüde engeller ve işe yarayabilir. Bildiğim kadarıyla tüp bebek tedavisi sırasında erken gebelikte koruyucu olarak progesteron kullanılmaktadır.

Neden düşük yapıyorum?

33 yaşındayım, düzenli adet görüyorum. 2 yıllık evliyim. Ocak’ta hamile kaldım ve bebeğim 6 haftalıkken düşük yaptım. Arkasında mayıs ayında yine hamile kaldım ancak yine bebeğim düştü. Neden ben sürekli düşük yapıyorum? Bir doktor genetik araştırma yaptırmamız gerektiğini söyledi. Bu nasıl yapılıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, tekrarlayan düşüklerin birçok nedeni var. Rahimdeki şekil bozuklukları veya rahimdeki myom, polip gibi oluşumlar, geçirilen veya halen mevcut bazı enfeksiyonlar, spermdeki bazı bozukluklar, diyabet ve tiroid bezinin hornonal bozuklukları ve tabii genetik bozukluklar. Özellikle tekrarlayan düşüklerde genetik araştırma yapılmalı. Bunun için genetik danışma verebilen bir merkeze eşinizle beraber başvurucaksınız. Sizlerin aile öyküsü dikkatlice alınacak. Ayrıca sizlerden yapılacak genetik incelemeyle bir sonuca varılmaya çalışılacaktır. Şunu da söylemekte yarar var.

Spiral akıntıya neden olur mu?

42 yaşındayım. 8 yıldır spiralim var. Acaba kaç yılda bir değişmesi gerekiyor. Bir de spiral kokulu akıntıya neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, spiralin rahim içinde kalma süresi spiralin tipine ve özelliğine göre değişmekle beraber genelde 5 yılda bir değiştirmenin yararlı olduğunu düşünüyorum. Spiral uzun süre kalırsa akıntı ve özellikle kokulu akıntı hatta düzensiz ara kanamalar ortaya çıkarsa, bence spirali çıkarıp şikayetlerin geçip geçmediği kontrol edilmeli. Gerekirse tedavi verilmeli. Kanama anomalileri devam ederse gereken vakalarda rahim içinden parça da alınmalı. Bunları doktorunuz size anlatacak ve gereken tedaviyi yapacaktır. Yeter ki siz kontrollerinizi aksatmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder