Tamer Heper Tekrar ödeyebilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Tekrar ödeyebilirsiniz

Bir süre önce eşimden ayrıldım. Mahkeme benim aleyhime nafakaya hükmetti. Ben nafakaları elden ödedim ama yazılı belgem yok. Şimdi evlenme hazırlığı içindeyim ama bizim eski hanım bunu duyunca beni icraya vereceğini ve toplam nafakayı tekrar alacağını söylemiş. Bunu yapabilir mi? D.R.

Sizi fazla oyalamadan söyleyeyim, evet yapabilir. Elden ödeme, hele hele yazılı olarak belgelenmeyen ödemeler nafaka ödemesi olarak kabul görmez. Bizde ne yazık ki hukuki kurallara uyulmamak gibi bir alışkanlık vardır. “Bişi olmaz abi” zihniyeti her yerde hakimdir. Tam otuz yıldır yazarım, “Bir para öderseniz makbuzunu alın” diye ama alınmaz, “Gayrimenkul için satış vaadini noterde yapın” yapılmaz. Sonra nasıl kurtulacağız diye sorulur. Ancak kurtulunmaz. Bugün önümüze öyle bir Medeni Kanun kondu ki, buna göre eşinizle evlenmeden önce o en güzel nişanlılık günlerinde nişanlınızı notere götürüp sözleşme yapmanız gerekiyor. Evlendikten sonra eşinize biraz yüklüce para verecekseniz neredeyse elinden senet almanız gerekecek. İşler bu hale gelmişken nafaka gibi ihtilaflı bir ödemeyi açıkça nafaka ödemesidir diye yapmazsanız sonradan kimseye anlatamazsınız. Peki bu kadar kusur sizde var da eski eşte yokmu? Elbette var, ne yani siz boşandınız diye bir daha hiç evlenmeyecek misiniz? Böyle bir taahhüdünüz mü var? Allah akıl fikir versin.

Haberin Devamı

İhtarlar haklı olmalı

Kiracım kira bedellerini ödemekte gecikiyor. Bugün için üç aylık kira ödenmedi. İki ay kira ödenmeyişinin tahliye nedeni olduğunu söylüyorlar. Bu doğru mu? Doğru ise kiracı nasıl çıkarılır? L.B.

Kiracıların kira bedellerini kira sözleşmesinde yazılı zamanlarda ödemesi gerekir. Bazı hallerde bir ayın kirasını ödememek bile tahliye nedeni olabilir. Buna temerrüt nedeni ile tahliye deriz ve onun hukuki yolunu önceki yazılarımda anlatmıştım. Bir iki defa anlattım diye bir daha anlatmayacağım sanmayın yine anlatırım ama bugünkü sorun bu değil. Bugünkü farklı. Bugün iki defa ödenmeyişini anlatayım, bir başka zaman temerrüdü yine anlatırım. Efendim iki defa kira ödenmeyişinin tahliye nedeni olması için kiracının önce bir aylık kirayı ödemede gecikmiş olması lazım. Bu gecikme nedeni ile kiracıya bir ihtarname gönderilmiş olmalı. Bu ihtara haklı ihtar diyoruz. İhtarname üzerine kira bedeli ödenmiş olabilir. Bu tamam ancak aynı yıl ve aynı dönem içinde ikinci defa kira bedelini ödemekte gecikir ve ikinci bir ihtarname gönderilirse işte iki haklı ihtar gerçekleşmiş olur ve bu tahliye davası açmak için yeterlidir. Ancak tahliye davası dönem sonunda açılabilir. İşte iki tane kiranın ödenmeyişinin macerası bu. Yoksa kiracı iki aylık kirayı ödemedi diye hemen gidip tahliye davası açmak mümkün değil.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder