Bilim - Teknoloji Teknolojinin yan etkileri!
Paylaş
Teknolojinin yan etkileri!

Teknoloji ile hayatımıza giren, bazılarının ismine şaşıracağınız en ciddi rahatsızlıkları sıraladık!

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle beraber çok nadir görülen sağlık sorunlarının arttığı bir gerçek.

Ne yazık ki, bazı sağlık sorunları çok ciddi olabiliyor. Bazı teknoloji ile bağlantılı sorunlarsa gerçekten komik ve başımıza gelmesi zor gibi gözükse de bu sorunları umursamazlıktan gelmemeliyiz. Bazı sorunlar çok fazla ağrıya neden olabilir, hatta bazı sorunlar ölümcül bile olabilir.

Greenwich Üniversitesi'nde omuz hastalıkları uzmanı ve spora bağlı sakatlıklar üzerine öğretim görevlisi olan Profesör Tony Kochkar, "Devamlı mobil cihazı üzerinden e-posta gönderen ve devamlı mesajlaşan bir bayana cerrahi müdahale yapmak zorunda kaldık. Çoğu tendonu yıpranmıştı ve yeniden inşa etmemiz gerekiyordu" diyor.

Yanımızda taşıdığımız akıllı cihazları yanlış kullanırsak, sağlığımıza çok ciddi bir şekilde zarar verebilirler. İşte karşımıza gelebilecek 9 ilginç ve bir o kadar da kötü sağlık sorunu...

Goril Kolu

Tam olarak tanınan bir tıbbi bir durum değil. Ama bu terimin hayatımıza "basmatik" dokunmatik ekranlarından sonra girdiğini söyleyebiliriz. Eğer kolunuzla küçük hareketleri yaparken rahatsızlık duyuyorsanız ve kolunuz hemen yoruluyorsa, bazı uzmanlar bunu o dönemin telefonlarına bağlıyorlardı. Rahatsızlıklara verdikleri isim ise Goril Kolu oldu...


Nintendinitis

Bu sorun Nintendo ile sınırlı değil. Çok fazla taşınabilir oyun konsollarıyla zaman geçiren ve mesajlaşmaktan telefonu elinden düşürmeyenlerde görülebilecek bir sorun. Çoğu kişi tarafından bilinmeyen bu sorun, tendon iltihaplarına ve karpal tünel sendromu gibi ağrılı durumlara yol açabilir.

Profesör Kochkar, Nintendinitis ve benzer durumların nedeninin çok uzun süre dinlemeden tekrar tekrar aynı hareketlerin yapılmasından kaynaklandığını söylüyor. Bu dokuların öbür dokulara göre kendi kendine iyileşme imkanının daha zayıf olduğunun altını çizen Profesör Kochkar, bu durumdan akıllı cihaz kullananlarının muaf olmadığını söylüyor. Profesör, son zamanlarda baş parmağıyla ekran kaydırma hareketi yüzünden ağrılı günler geçiren bir bayan gördüğünü söylüyor ve herkesi çok dikkat etmesi konusunda uyarıyor.


iPad omuz ve PlayStation dökümü

iPad Omuz

Teknoloji ile hayatımıza giren sağlık sorunlarının en önemli nedenlerinden biri kötü ve yanlış duruş. Uzmanlar, kucaktaki bir tablete veya dizüstü bilgisayarlara yanlış bir şekilde bakmanın sonucunun çok şiddetli ağrılar olabileceğini söylüyor ve bu duruma "iPad omuz" adını veriyorlar. Bunun nedeninin ise, boyun flexlerinin tembelleşmesi olduğu söyleniyor. Üst sırt ve boyun kaslarında zorlanmalardan bahseden uzmanlar, ilerki zamanlarda bu sorunların çok daha ciddileşebileceğini ve servikal omurgadaki disklerin yamulabileceğini de sözlerine ekliyorlar.

PlayStation dökümü

Playstation kontrolcüsünü çok sert ve çok uzun süre kavraması sonucunda ellerinde cilt hastalıkları nükseden 12 yaşındaki İsviçreli kız ağrılı günler geçiriyor. Küçük fakat sürekli bir travma olan bu hastalığa İngiliz Dermatoloji Dergisi'nde, "PlayStation dökümü" adıyla yer verildi.


Mesajlı Boyun ve iPod'a çarpan yıldırım

Mesajlı Boyun

Çok duyulan bu sorunun ana nedeni fazla mesajlaşmak. Yanlış oturma / bakma sorununda olduğu gibi, boyun ve omuz ağrılarına neden oluyor. 2011 senesinde Telegraph yüzlerce kişinin bu sorunla baş başa olduğunu ama çoğu kişinin ciddiye almadığını açıklamıştı. Özellikle gençler arasında yaygın olan bu sorun, giderek daha da ciddileşebilir...

iPod'a çarpan yıldırım

2006 senesinde uzmanlar gök gürültülü havalarda iPod ile müzik dinlemenin yıldırım düşme riski taşıdığını söylemişti. İki hafta sonra Denver'da yaşayan Jason Bunch ismindeki bir genç uzmanların fikirlerini doğrulamıştı. "Kalktım ve kulağımdan kan geliyordu" diyen Bunch ölümden dönmüştü.


Görme sendromları, Kızarmış Deri ve fazlası

Görme sendromları

CVS (Bilgisayar Görme Sendromu) pek ciddiye alınmasa da bilgisayar başında çalışanları yakından ilgilendiriyor. ABD İş Güvenliği ve Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada bilgisayar başında günde 3 saatten çok zaman geçiren kişilerin yüzde 90'nında bu sendromların göründüğü söyleniyor. Görmede bulanıklığa ve kuruluğa sebep olan sendromların tedavisi ise gözlerinizi açıp kapama. Ama sadece geçici bir çözüm...

Kızarmış Deri

Kızarmış Deri sendromlarının tıpta bir çok ismi mevcut. "Laptop kızartması" olarak da geçen sendrom kucakta bilgisayarı çok uzun süre tutmaktan dolayı nüksediyor. Çok yüksek sıcaklıklara maruz kalmadan da çok sık bir şekilde görülebilen sendrom, sadece 43-47 derecelerde cildinizi yakabiliyor.

Oculus boyun ve Google Glass gözleri

Şu anda piyasada değiller fakat çok yakın zamanda satışa çıkacak olan bu yenilikçi ürünlerle beraber hayatımıza yeni sendromlar da girecek. Uzmanlar, Oculus Rift gibi araçların uzun süre kullanılması sonucunda boyun ve omuz ağrılarının artacağını söylüyor. Google'ın kendi analizcileri de Google Glass'ın bazı gözleri rahatsız edebileceğinin altını çiziyor.


Peki bu sendromlardan nasıl kurtulabiliriz?

Uzmanların yorumlarına göre çoğu teknoloji ile ilgili sendromların nedeni, uzun süre boyunca hep aynı şekilde hareketsiz kalmaktan kaynaklanıyor. "iPad Omuz" gibi sendromlar stres altında çok uzun süre çalışmanın sonucunda ortaya çıkıyor. İlk başta sadece minik ağrılar ile sizi rahatsız eden sendromlar zamanla sinirlerinizi ele geçiriyor ve kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda ayağa kalıp 5-10 dakikalık yürüyüşler ve tembelleşen tendonlarınızı hareket ettirmeniz bu hastalıkların önüne geçecektir" diyor uzmanlar...

Cihazların kitapçıklarında ve bazen de üzerlerinde yer alan uyarılara ve uzmanların açıklamalarına kulak asmanın en büyük hata olduğunu sakın unutmayın!

Resimlerle: Tasarımıyla büyüleyen 32 cihaz

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı