Murat Gülderen Teknoloji kaynıyor
HABERİ PAYLAŞ

Teknoloji kaynıyor

Haberin Devamı

Başkan olur olmaz Apple, Facebook, Intel, Oracle, Tesla, Google, Microsoft, IBM, Amazon, Alphabet gibi ABD kökenli teknoloji devlerinin üst yöneticileriyle bir araya gelen Trump, yine aynı ekiple 19 Haziran’da bir kez daha görüşecek.

Amerikan Teknoloji Konseyi adı verilen bu programı Trump’un damadı Jared Kusher yönetecek. Amaç ulusal bilişim ve dijital teknolojilerin daha yenilikçi ve verimli hale getirilmesi.
Sanırım bu buluşmaların birkaç ayda bir düzenli hale getirilmesi planlanıyor.

ÜRETİCİ HER ZAMAN KRAL


Trump'ın ayağının tozuyla toplam 3 trilyon dolar değere sahip bu şirketlerin yöneticilerini çağırması tabi ki ciddi bir stratejinin parçası. Çünkü dünya teknolojisine kendi ülkesinin şirketleri yön veriyor.

Yapay zeka, makineler arası iletişim ve otonom araçların hızla yaygınlaştığı günümüz dünyasında teknoloji üreten ülkeler dünyanın seyrini değiştirecek. Trump da bunun farkında olduğu için işi baştan sıkı tutuyor. CEO'lara daha ilk toplantıda "Siz inovasyon yapın, ben destekler için yanınızdayım ve beni istediğiniz zaman arayabilirsiniz. Resmi bir emir komuta zinciri de yok" dedi.

Bu çok önemli bir şey. Ancak asıl ilginç olan Trump'ın teknoloji üretimlerini başka bir ülkede yaptırmak istememesi. Yani dışarıya 1 dolar bile harcamak istemiyor. "Her şey ABD'de kalmalı" diyor. Ülkenin tüm geleceğini teknoloji açısından değerlendiriyor.

Yani girişimcilik, yeni cihazlar ve güvenlik sistemleri bu stratejinin ana noktasını oluşturuyor. “Benim ülkemde işsiz varken kendi markam başka ülkelerde üretim yapmamalı" diyor. Bu stratejinin doğruluğu tabii ki tartışılır. Çünkü her yerde A’dan Z’ye üretim ve istihdam için aynı verimi almanız mümkün değil.

TÜRKİYE ŞİMDİ SIÇRAMALI


Ancak dünyanın süper gücünün şu an tuzu da kuruyken böyle fikirlerle dengeleri değiştirmesi Türkiye'yi de tetikte tutmalı. Böyle bir durumda gelişmiş ülkeler arasında söz sahibi olmak için ya çok paran olacak ya da küresel piyasaları etkileyecek yeni fikir ve icatların.

Kısacası yerli teknoloji markaların. Vakit kaybetmeden otomobil, akıllı telefon, arama motoru, e-posta, yapay zeka, internet güvenlik sistemi ve sosyal medya mecralarını hızlıca geliştirmek gerekiyor. Bu durumda tren kaçtı mı bu kez gerçekten telafisi olmayacak.

Teknoloji kaynıyor

ELON MUSK MERAK KONUSU


Bu arada Trump, Tesla Motors’un kurucusu Elon Musk’ı danışmanı yapmıştı. Ancak bazı fikir ayrılıkları ve özellikle Trump’ın Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekileceğini belirtmesiyle Musk, bu görevi bıraktı.

Bu nedenle kendisinin ve Elon Musk gibi düşünen büyük yöneticilerin bu toplantıda yer alıp almayacağı da merak konusu. Dünyanın kilitleneceği bu zirveden çıkacak sonuçlar küresel bilişim teknolojilerinin nasıl şekil alacağını belirleyecek nitelikte. Hep birlikte izleyip göreceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder