Tamer Heper Tek tip sözleşme yok
HABERİ PAYLAŞ

Tek tip sözleşme yok

Kiraya vereceğim birkaç gayrimenkulüm var. Bunlarla ilgili bir tip kira sözleşmesi varmı dır? Var ise nereden temin ederim? İnternetteki bir örneği alsam benim işimi görür mü? P.B.

Bu biz hukukçulardan çok istenen bir husustur. Bize gelirler, talep şudur: “Bana öyle bir sözleşme yap ki karşı tarafın eli kolu bağlansın, hiçbir çıkar yanı olmasın” veya “Bize öyle bir sözleşme yap ki her zaman her yerde bunu kullanabilelim”. Böyle bir sözleşme türü yoktur. Sözleşme dediğimiz şey iki taraflı bir anlaşmadır. Hükümleri içinde de tarafların haklarını koruyan ve teminat altına alan maddeler vardır. Dolayısı ile tek taraflı bir sözleşme olamayacağı gibi ihtilafa konu olamayacak bir sözleşme de henüz icat edilmedi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sözleşme konusu olaydan dolayı haklarının zayi olduğunu söyleyen herkes dava açabilir yani bir ihtilaf çıkabilir. Veya bir sözleşme yapılıp bunun her tür olayda kullanılabileceği iddiası da yanlıştır. Kira sözleşmelerinde her gayrimenkul için ayrı sözleşme yapılır. Zira her gayrimenkulün özelliği farklıdır. Bir gayrimenkul meskendir, kirada stopaj yoktur. İşyerinde ise stopaj vardır. Yazdığınız kira bedeli brüttür, bunun içinden yüzde 20 stopaj kesilir. Veya kiraya veren bir hükmi şahsiyet ise belirlenen kira bedeli aynen ödenir ama buna KDV eklenir.

Bu durumda tek tip bir sözleşme yapılıp hepsine tatbik edilebilir mi? Kiralanan mesken ise asansörlüsü var asansörsüzü var, merkezi ısınmalısı var kombilisi var, her binanın kendine has özelliği var. Bunları bir tip sözleşme altında toplayamazsınız, toplamaya kalkarsanız hata edersiniz. Dolayısı ile asla internetteki bir sözleşmeyi önünüze koyup her mecura uygulamayın. En doğrusu bu işi her bir kiralanan için bu işi bilen biri ile yapın, bu sizin menfaatinizedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder