Beden Sağlığı Tek seansta ağrıdan kurtulabilirsiniz

Tek seansta ağrıdan kurtulabilirsiniz

Paylaş
Tek seansta ağrıdan kurtulabilirsiniz

‘Nokta atışı’ tedavisiyle bel ve boyun fıtığı ağrıları tek seansta yok edilebilir. Bu yöntemde ağrılı bölgeye özel karışımlı ilaç veriliyor. İşlem yaklaşık 30 dakikada tamamlanıyor

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Ağrı Uzmanı Dr. Savaş Çömlek anlattı:

Bel fıtığı tedavisinde kullanılan yeni yöntemler nelerdir?

Haberin Devamı

3 farklı başlıkta toplayabiliriz:

● Epidural enjeksiyon,
● Fıtık içine ozon ve radyofrekans,
● Fıtık içine yapılan kök hücre nakli.

Epidural enjeksiyon yönteminden başlayalım, nedir bu?

Halk arasında ‘nokta atışı’, ‘belden iğne yaptırma’ diye de bilinir. Fıtığın zarar verdiği yere ince borularla girilir. İlaçlardan oluşan bir karışım hastanın fıtığının olduğu yere uygulanır. İşlem ameliyathane koşullarında yapılır.

EN UYGUN ADAYLAR KİMLER?

2 hafta süreyle istirahate, fizik tedaviye ve ağrı kesiciye cevap vermeyenlere uygulanır. Bazen 2 haftayı beklemeden de epidural enjeksiyon yapılabilir. Ameliyat olmasına rağmen ağrısı geçmeyen hastalar da bu tedaviden yararlanabilir.

İşlemde tam olarak ne yapılıyor?

Bel fıtığının zarar verdiği sinirler ve çevresinde vücut zararlı kimyasal maddeler üretir. Bu maddeler hem iyileştirmeyi güçleştirir hem de ağrıya neden olur. Doğru yere yapılan ilaçlarla bu maddeler ortadan kaldırılır. İlaçlar aynı zamanda fıtığın zarar verdiği yerleri iyileştirir , fıtığın küçülmesine yardımcı olur.

Kaç seans gerekli?

İşlem en fazla yarım saat sürer. Hastaların çoğu tek seansla iyileşir. En sık birer ay arayla olmak üzere senede 4 kez enjeksiyon yapılabilir.

Girişim öncesi nelere dikkat edilmeli?

Kan sulandırıcı ilaçlar tehlikeli olabilir. Tıbbi durum ve kullanılan ilaçları doktor mutlaka değerlendirip buna göre bir düzenleme yapmalı.

Yalnızca ağrıyı mı ortadan kaldırıyor yoksa tedavi ediyor mu?

Kesinlikle iyileştirmek için yapılıyor. Ağrı kesme etkisi işlemden sonra 1-2 saat sürüyor. Sonrasında iyileşme hemen başladığı için hastalar ya hiç ağrı duymuyorlar ya da ağrılar çok azalıyor. Hasta aynı gün evine gidebilir, ertesi gün normal hayatına dönebilir.

Genel anesteziye ihtiyaç var mı?

Hayır. Lokal anestezi yeterli oluyor. Hasta hiç ağrı duymuyor. İhtiyaç halinde hastayı rahatlatmak için birtakım ilaçlar yapıyoruz.

Haberin Devamı

 

SONRASINDA FİZİK TEDAVİ GEREKLİ OLUR MU?

Nokta atışı tedavisinden sonra hafif ve orta şiddetteki fıtıklarda hastalara eğitim verip bazı hareketleri öğretiyoruz. Ciddi vakalara ise mutlaka bir fizik tedavi programına dahil olmalarını tavsiye ediyoruz.

Riskleri var mı?

Deneyimli bir ağrı tedavi uzmanının elinde çok güvenli bir yöntem. Özellikle film kontrolüyle yapılırsa neredeyse hiç sorun çıkmaz.

Boyun fıtığına da uygulanabilir mi?

Evet. Bele uygulanandan biraz daha zor bir uygulamadır. Hekim tecrübesi önemlidir. Bu arada diğer ağrılar için de bu yöntemden yararlanılabilir. Ağrının çeşidine göre teknikle ilgili küçük değişikler yapılır.

YARIN: ‘Ozon Tedavisi’ ile ağrılar yok ediliyor

Haberin Devamı