Ekrem Sarısu Tek kişilik limitet şirket kurulabilecek
HABERİ PAYLAŞ

Tek kişilik limitet şirket kurulabilecek

Haberin Devamı

Soru: Yeni Türk Ticaret Kanunu tek kişilik anonim şirket kurma imkanı getirmiş. 1 Temmuz 2012’den sonra tek kişilik anonim şirket (AŞ) kurulabilecekmiş. Tek kişilik limitet şirket de kurulabilecek mi? Yoksa bu imkan sadece anonim şirketlere mi verildi? EMİLE Cevap: Yeni Türk Ticaret Kanunu, tek kişilik şirket kurma imkanını sadece anonim şirketlere getirmedi. Limitet şirketler de tek kişi ile kurulabilecek. 5 kişi ile kurulabilen anonim şirketler yasanın yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2012’den itibaren tek kişi ile de kurulabilecek. Ayrıca bugün en az üç kişi olan anonim şirket yönetim kurulu, yeni yasa ile tek kişiden oluşabilecek. Yani tek kişilik yönetim kurulu olabilecek. Ayrıca, yönetim kurulu üyesinin bugün olduğu gibi şirkette pay sahibi olması da gerekmiyor. En az iki kişiyle kurulabilen limitet şirket, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren tek kişi ile kurulabilecek. Ayrıca bugün için var olan anonim ve limitet şirketler, tek kişilik anonim ve tek kişilik limitet şirkete dönüşebilecek. Sonuç olarak tek kişilik limitet şirket kurabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Şirkete borçlanma yasağına ince ayar

Soru: Şirkete borçlanma yasası yüzünden şirketi kapatmayı düşünüyordum. Yeni Ticaret Kanunu yürürlüğe girmeden değiştirildi. Değişiklikler arasında, ortaklara borçlanma yasağı var mı? Bildiğiniz gibi şirkete borçlanan ortak hapse atılacaktı. Bu madde kaldırıldı mı? A.GÜNEŞ Cevap: Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği ortakların şirkete borçlanma yasağı, son değişiklikler kapsamında kaldırıldı sayılır. Şöyle ki, değişmeden önce kanunun 358’inci maddesi hükmünce şirkete borçlanan ortağa 300 günden az olmamak üzere 730 güne kadar adli para cezası verilecekti. Adli para cezası öngörülen sürede ödenmezse, aynı gün sayısında hapse dönüşecekti. Yeni düzenlemede, şirkete borçlanma yasağı kaldırıldı. Ancak, borçlanma belli şartlara bağlandı. Taahhüt edilen sermayenin ödenmesi ve şirketin, serbest yedek akçeleriyle birlikte kârı, geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde olması halinde, ortaklar şirkete borçlanabilecek. Ancak belirlenen şartlar sağlanmadığı halde, ortağın şirkete borçlanılması halinde, borç verenlere 300 günden az olmamak üzere 730 güne kadar adli para cezası verilecek. Adli para cezası gününde ödenmezse, aynı gün sayısında hapse dönüşecek. Yapılan değişiklikle, borçlanan ortak değil, borçlanma şartları oluşmadan ortağa borç veren yani şirketin kanuni temsilcisi (anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, limitet şirketlerde müdür) ceza alacak.

Emeklilik için işten ayrılıp başvuru yapmak gerekiyor

Soru: 16 Kasım 1987’de SSK’lı oldum. 20 yılımı doldurdum. 6035 gün prim ödedim. Hesaplamalarıma göre; 30 Eylül 2012’de emekli olabilirim. Halen özel şirkette çalışmaktayım. Emeklilik işlemleri için ne yapmalıyım? Önce çıkış işlemleri yapılıp sigortaya müracaat mı ediliyor? Füsun ÇELİK Cevap: Emekliliği hak ettiğiniz tarihte işinizden ayrılarak, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne ‘Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi’ ve bir adet belgelik fotoğraf ekleyerek, emeklilik başvurusunda bulunacaksınız. Ancak işten ayrıldığınız aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi henüz kuruma verilmemiş olacağından, işten ayrıldığınız aya ilişkin olarak işverence düzenlenip onaylanacak ‘Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi’ni de tahsis talep ve beyan taahhüt belgesine eklemeniz gerekiyor. Emekli aylığınız başvuru tarihinizi takip eden ay başı itibarıyla bağlanır.

SSK ve Emekli Sandığı hizmetlerinizi birleştirerek emekli olacaksınız

Soru: 9 Ekim 1968 doğumluyum. 1 Aralık 1989’da SSK’ya bağlı olarak özel bir işletmede bir ay çalıştım. 1 Eylül 1990’da özel bir okulda öğretmen olarak görev aldım. SSK’ya 2657 gün prim ödedim. 13 Kasım 1997’den beri devlet memuru olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? İşe başlangıç tarihinin önemli olmadığını, Emekli Sandığı’na başlama tarihinin önemli olduğunu söylediler. (En son bir kanun çıkmış bununla ilgili). Hizmet yılım emekliliğe esas olarak 21 yıl 4 ay 28 gün olarak gözüküyor. Ne zaman emekli olurum? SSK’ya bağlı olarak çalıştığım günler sayılmıyor mu? Figen AKGÜÇ Cevap: SSK’ya ödediğiniz prim ile Emekli Sandığı hizmet sürenizi birleştirerek emekli olacaksınız. SSK’ya ödediniz primler, Emekli Sandığı’nda 20 yıl fiili hizmet süresi ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Fiili hizmet süresi şartını sağlamış olduğunuzdan, 9 Ekim 2015’te emekli olabilirsiniz.

5675 gün prim ödeyip 50 yaşı doldurmanız gerek

Soru: 14 Mart 1972 doğumluyum. 1 Ekim 1993’te SSK’lı oldum. Kaç gün prim ödeyerek kaç yaşında emekli olacağım? Sibel HIZLI Cevap: 20 yıl sigorta, 5675 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 5675 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 14 Mart 2022’de emekli olabilirsiniz.

Tek eksik 47 yaş

Soru: 16 Mart 1967 doğumluyum. 1 Eylül 1982’den beri SSK’lıyım. Ne zaman emekli olabilirim? Önder KARAKAHYA Cevap: 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. 5150 gün prim ödemeniz varsa (sorunuzdan olduğu anlaşılıyor) 16 Mart 2014’te emekli olabilirsiniz.

Primi 5825 güne yaşı 56’ya tamamlamalısınız


Soru:
26 Ocak 1976 doğumluyum. 15 Şubat 1996’da SSK’lı oldum. 3733 gün prim ödedim. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Murat ÇETİNEL Cevap: 25 yıl sigorta, 5825 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 5825 gün prim ödemeniz şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 26 Ocak 2032’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder