Yaşam 'Tek başına televizyon izlemesin'

'Tek başına televizyon izlemesin'

Paylaş
'Tek başına televizyon izlemesin'

Çocuklar televizyon seyretmeyi sever; bıraksanız o çizgi film senin, bu program benim, gün boyu televizyon başında oturabilirler

Bu durumun sakıncalı olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Atasoy “Çocuklar televizyon karşısında tek başına bırakılmamalı. Anne-baba da onunla seyretmeli” uyarısında bulundu... Zafer Atasoy şöyle dedi: “Anne-baba izlerken çocuğu televizyon seyretmekten alıkoymak mümkün olmaz. Ama paylaşım ortamı oluşturulabilir.

Haberin Devamı

Evde birlikte yemek ne kadar önemliyse televizyonun da birlikte izlenmesi ve paylaşılması gerekir. Anne-baba ekranda çıkan her şeyi, aile düzenine ve çocuğun yararına göre yorumlamalı. Çünkü çocuklar televizyon karşısında savunmasız. Bazı şeyleri anlamakta, algılamakta, yerli yerine oturtmakta zorlanabilirler. Ekran karşısında büyüyen çocuk başkalarının doğrularıyla büyür. Bu da çocuğu kaybetmeye kadar varabilir. Özellikle 5-6 yaşında televizyon izleme ortamı çok önemli.

Televizyonda ürperten bir şey gördüğünde çocuğun yanında anne ya da babası varsa daha az korkar. Ebeveynin olayı yorumlamasıyla durumu daha iyi anlar. Anne-babaların süzgeç görevi görmesi ve onun ne olduğunu tekrar anlatması gerekir ki, olumsuz etkileşimlere girmesin. Bu durumun en iyi tarafı çocuklarla ebeveyn arasında ortak bir dil yakalanmasıdır. Ayrıca evden birden fazla televizyon olmamalı. Herkesin kendi odasında televizyon izlemesi aile bütünlüğünü bozar. Evde tek televizyon varsa; haber, maç, çizgi film, dizi gibi herkesin zevkine ve ihtiyacına uygun her şey izlenebilmeli.”

Haberin Devamı

DAMAĞINI KORUYOR

Yeni doğan bebeğin en güçlü refleksi emmek. Emzik sayesinde sakinleşiyor, uykuya kolay dalıyor. Doğru emzik seçimi de önemli. Wee Baby şeffaf emzikler bebeğin damağını koruyor, dişlerinin ve damağının doğal gelişimini etkilemiyor.

Dondurmaya kim “Hayır” diyebilir?

Minik yaramazlar, ne pastaya ne de dondurmaya “Hayır” diyebilir. Onları sevindirmek ya da ailece dondurma-pasta keyfi yapmak isterseniz Butterfly’a uğrayın ve onlara en lezzetli dondurmalardan alın. Ayrıca çikolatalarına da bir göz atın. Ummadığınız kadar çok çeşit bulacaksınız. Unutmadan çikolataların hepsi el yapımı.

Ayaklar rahat etsin

Yaz aylarında çocuğunuzla bir örnek terliklerle gezmeye ne dersiniz? Ayaklarınız rahat eder, duruşunuz daha sağlıklı olur. Kendiniz için büyük, kızınız ya da oğlunuz için de Birkenstock’un Disney serisinde bir model seçebilirsiniz.

( 23.06.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır )