Gündem Tehlikeli yakınlaşma sonrası pazarlık!

Tehlikeli yakınlaşma sonrası pazarlık!

Paylaş
Tehlikeli yakınlaşma sonrası pazarlık!

Atatürk Havalimanı'nda inişte meydana gelen tehlikeli yakınlaşmanın ardından soruşturma başlatıldı

THY’ye ait bir uçağın Atatürk Havalimanı’na doğru alçaldığı sırada aynı pistten kalkış yaparak tırmanışa geçen başka bir uçakla tehlikeli şekilde yakınlaşmasının kuledeki kontrolörün gözünden kaçmasıyla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü soruşturma başlattı.

13 Ekim 2010’da yaşanan olayda havalimanına yaklaşan THY uçağının pilotu, ineceği pistten havalanan başka bir uçağı radarında görerek tehlikeli bir yakınlaşmanın olabileceğini kuleye bildirmişti.

'RAPOR ETMEYİN' PAZARLIĞI

Hava Trafik Kontrol Kulesi’ndeki yaklaşma kontrolörü ise pilotla arasındaki telsiz konuşmasında dalgın olduğunu kabul etmişti. Kontrolör pilota olayı rapor edip etmeyeceğini sormuş, pilot rapor etmeyeceğini söylemişti.

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Kaptan Pilot Muzaffer Özacar, kuledeki görevlinin uçakların birbirine tehlikeli yaklaşmasını tespit etmekte geciktiğini belirterek şunları söyledi: “Ancak bütün uçaklar, TCAS dediğimiz çarpışmaya mâni olan sistemlerle donatılmış durumda. Bu sistem birbirlerine yaklaşan uçakları tehlike arz edecek pozisyona geldiğinde renk kodlarıyla uyarır. 2 bin 700 feet’ten itibaren 80 mil içinde uçakları biz radarımızda görürüz. Yaklaşan uçak 300 metreye gelmeden renk kodu sarıya döner. ‘Bir tehlikeli yaklaşma olabilir’ diye uyarır.” Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru da, Kule kayıtları ile ilgili soruşturma başlatıldı” dedi.

O KONUŞMA YERDE YAPILMIŞ

Türk Hava Yolları'na (THY) ait iki uçağın Atatürk Havalimanı'na inişte hava trafik kontrolörünün dalgınlığı ile yakınlaşma tehlikesi yaşamasından sonra olayla ilgili soruşturmalar başlatılırken, Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) de yazılı bir açıklama yaptı.

TATCA Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kartal, yaptığı açıklamada DHA'nın ele geçirdiği, hava trafik kontrolörü ile uçağın pilotu arasında yapılan konuşmaların uçakların inişini tamamladıktan sonra yerde yapıldığını ifade etti.

MİLLİYET / DHA

Haberin Devamı