Prof. Dr. Derin Kösebay Tedaviden önce kistler alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Tedaviden önce kistler alınmalı

Haberin Devamı

Çikolata kisti kadının gebe kalmasını zorlaştırabiliyor. Hamile kalmak isteyende önce bu kistlerin alınması ardından da anne olmak için tedaviye başlanması çok daha doğru...


Kist için ameliyat olayım mı?

30 yaşındayım. 4 yıllık evliyim. Ama gebe kalamadım. İkimizde de sorun yokmuş. Son çare tüp bebek dendi. Sağ yumurtalığımda 2 santimlik çikolata kisti varmış. Tüp bebekten önce ameliyat önerildi. Bu kist gebeliği etkiler mi? Tüp bebeğin başarı şansı nedir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çikolata kisti endometriosis denen bir hastalığın yumurtalıklarda yaptığı değişikliktir. Endometriosis, rahmin içini döşeyen tabakanın rahim dışında bir yere atlamasıdır. Mesela yumurtalıklarda olursa çikolata kisti denen yapıyı oluşturur. Eğer tüplere atlarsa tüplerin tıkanmasına neden olur, dolayısıyla gebeliği engeller. Tüp bebek, her vakada başarılı olamıyor. Hastanın özelliğine göre başarı şansı yüzde 30-50 civarındadır. Bu konuyla uğraşan meslektaşlarımız böyle kistlerin tedaviye başlamadan alınmasını istiyorlar, haklılar da. Yine de sizin ameliyatınıza sizi takip eden, tetkiklerinizi yapan bir doktor karar vermeli.

[[HAFTAYA]]

Tümor tekrar oluşur mu?

38 yaşındayım. 1 ylı önce over kist tanısıyla ameliyat oldum. Sol yumurtalık ve tüp alındı. Borderline tümör teşhisi kondu. 4 ay sonra laparoskopi yapıldı. Sonuçlar iyiymiş. Bu tümörün tekrar oluşma ya da başka organlara sıçrama gibi bir ihtimali var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalıktan çeşitli kist ve tümörler çıkabilir. Bir kısmı iyi huylu tümörlerdir. Bunlar etrafa yayılmaz yani metastaz yapmazlar. Bir kısmı kanser denen kötü huylu olanlardır ve tip çeşitli yollarla etrafa yayılabilir, tehlikeli bir durumun ortaya çıkmasına neden olur. Borderline dediğimiz tümörler ise bir ara formdur. Yani görünüşü kötü huylu gibi olsa da etrafa çok yayılmayan tümörlerdir. Kesin tanı ancak ameliyatta yapılan frozen section denen süratli patolojik incelemede konulabilir. Eğer basit bir kist oile düşünülüp sadece o kist alınırsa, hastalığın o yumurtalıkta tekrarlama riski epey yüksektir. Sizde yumurtalık tamamen alınmış. Bu nedenle bu açıdan risk hemen hemen yok gibi. Umarım her şey yolunda gidecek, kontrollerinizi ihmal etmeyin, sevgiler.

Ne zaman hamile kalırım?

4 yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Son 1 aydır hap kullanmayı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra 1-2 ay beklemek bence yeterli. Bu ilaçları kestikten sonra hipofiz bezinden salgılanan hormonlar normale oranla çok daha fazla salgılanıyor ve bu da kadının gebe kalmasını kolaylaştırıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder