Tamer Heper Tazminat talep hakkınız yok
HABERİ PAYLAŞ

Tazminat talep hakkınız yok

Haberin Devamı

Bir firmaya bağlı fabrikada güvenlik görevlisi olarak çalışmaktaydım. Fabrika bu firma ile sözleşmesini feshetti. Bir başka firma ile anlaştı. Ben de eskiden görev yaptığım firmadan ayrıldım, yeni firmaya geçtim ve yine güvenlik görevlisi olarak işe devam ediyorum. Eski firmamın bana ihbar tazminatı ödemesi gerekmez miydi? ● H. F.

Önce ihbar tazminatı nedir ona bakalım. Yasa diyor ki;

Madde 17

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.

İş sözleşmeleri;

a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

c) İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, feshedilmiş sayılır.

Dikkat ederseniz maddenin başında işveren sözleşmeyi feshederse demiyor, “Fesihten önce durum diğer tarafa bildirilir” diyor. Yani işçi de iş akdini feshedecek ise fesih durumunu yukarıdaki sürelere uyarak karşı tarafa bildirir.

İşveren sözleşmeyi feshedecekse işçiye yukarıdaki süreler kadar süre verir. Bu süreyi vermez ve işe hemen son verirse bu sürelere eşdeğer ücret kadar tazminat öder ki buna ihbar tazminatı denilir.

Peki işçi feshedecek ise ne olur? İşçi de bu sürelere uymak zorundadır. İşverene iş akdini feshedeceğini yukarıda görülen sürelere uymak şartı ile bildirir. Bildirimden sonra o süre kadar çalışır, sürenin sonunda ayrılır.

Okuyucum, iş akdini feshedip bir başka işyerine geçmiş, sözleşmeyi kendisi feshetmiş. Dolayısı ile işverenin feshi söz konusu olmadığı için ihbar tazminatı talep edemeyecek ancak kendisi bu sürelere uyarak eski işyerinde çalışma süresini dolduracaktı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder