Özlem Denizmen Tatil lüks değil, ihtiyaç
HABERİ PAYLAŞ

Tatil lüks değil, ihtiyaç

Haberin Devamı

Hayallerde yazın gidilecek yerler belirmeye başladı. Ancak çoğu insan yola çıkana kadar tatil bütçesi yapmıyor. Şimdiden plan yapanlar ise tatilini neredeyse yarı fiyatına getiriyor.


Para mı var ki tatile gidelim?” diyoruz ancak yıllık izinler, uzun bayram tatilleri derken de ani harcamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Hem tatil herkesin hakkı ve ihtiyacı. Her bütçeye uygun tatil olanağı var, biz yeter ki planlayalım. İşte finansal huzurlu tatil için 8 ipucu...

1 - Erken rezervasyon: ‘Çok zaman var demeyin. Tatilden de kâr edin. Erken rezervasyon yarı yarıya avantaj sağlıyor.

2 - İçiniz rahat olsun: ‘Aksilik olur da gidemezsem’ diye düşünmeyin. Erken rezervasyon iptal sigortasıyla tatil tarihinize 3 güne kadar paranızı geri alabilirsiniz.

3 - Ucuz bilet: Araştırmalara göre; uçak biletleri çarşamba, perşembe ve cuma günleri daha ucuz.

4 - Her şey dahil otel mi, pansiyon mu?: “Bir kere ödeyeyim. Yemek, etkinlik, uğraşmak istemiyorum” diyorsanız her şey dahil otelleri, “Daha esnek bir tatil istiyorum” diyorsanız pansiyonları tercih edebilirsiniz.

5 - Bütçe olmazsa olmaz: Tatil ihtiyacınız için yapacağınız tüm harcamaları listeleyin. Seyahat, eğlence, aktivite, yeme-içme, alışveriş gibi kategorilere ayırın. Geçen sene tatilde yaptığınız harcamadan yola çıkın.

6 - Ekstra masraflar: Genellikle tatile çıkarken bavulumuza koyduklarımız fazla, cebimizdeki para yetersiz kalır. Hesapta olmayan harcamalar için de limitiniz olsun.

7 - Birikim: Tatilde ihtiyaç duyacağınız temel ihtiyaçları yazın, masraflarınızı çıkartın. 6 ay sonra çıkmak istediğiniz bir tatil için 1500 liraya mı ihtiyacınız var? Her ay hesabınıza 250 lira yatırın.

8 - Kredi son tercih: Tatilde, “Bunun bir de geri ödemesi var” düşüncesine yer yok. Stresten uzak kalmak, hayatı yavaşlatmak, sevdiklerinizle zaman geçirmek sizin hakkınız. Borçla çıktığınız bir tatil size huzur sağlayamaz. Tatil için borç ya da kredi almayın, biriktirin.

YENİLENME

Eş, çocuk ve arkadaşlarınızla çıktığınız tatillerde yeni anılar ile bağlarınızı güçlendirir, birbirinizi keşfedersiniz. ya da yeni insanlarla tanışır, kültür alışverişiyle vizyonunuzu genişletirsiniz.

RUH SAĞLIĞINI GÜÇLENDİRİR

Wisconsin Tıp Dergisi araştırmasına göre; yılda 2 kere tatile çıkan kadınlar, yorgun, gergin ve depresif olmazken, 2 yıldan uzun süredir tatile çıkmayan kadınlarda durum tam tersi.

SEVGİLİLER GÜNÜ

Soru: Eşime sevgililer günü için Roma’ya gitme sözü vermiştim. Euro aldı başını yürüdü. 1 haftalık tur 10 bin lirayı bulacak. Ne yapsam? ● Cem

Cevap: Madem söz verdin, bütçene uygun, hafta sonu olan 2 günlük turları incele. Ne sen borçlan ne de eşin üzülsün. Tatillerini planla, erken rezervasyondan faydalan.

İSTEKLER BİTMİYOR

Soru: Aylık 7 bin TL gelirimiz, 5 yıllık ev ve ihtiyaç kredimiz var. Arabamızı değiştirmek istiyoruz. 30 bin TL daha kredi kullanmamız gerekecek. Ne yapmalıyız? ● Nilay

Cevap: İstekler bitmiyor. Ev, araba vs. hepsi bir anda olmaz. Borç ödemelerinizin aylık gelirinize oranı yüzde 40’ın üzerine çıkarsa finansal huzurunuz bozulur.

ÜNLÜLERİN PARA HESABI: OYUNCU GAYE TURGUT EVİN

EŞİME HEDİYE ALDIRMAM


Para deyince aklınıza ilk gelen?

Paylaşmak.

İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? Ne aldınız?

11 yaşında dizide oynadım. Eve giderken kocaman pasta almıştım.

★ Restoranda hesabı (kadın/erkek) kim öder?

Fark etmez.

★ Dayanamayıp hep aldığınız bir şey?

Hiç öyle bir şey yok.

★ Evdeki en güzel tasarruf yöntemi?

Annem muhasebe müdürü olduğu için küçüklüğümden beri bütçe defteri tutarım.

★ Şu an cebinizde kaç para var?

Nakit taşımıyorum.

★ Birisi sizden borç istese siz de vermek istemeseniz ona ne dersiniz?

Ben diyemem.

★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey?

4 yaşındaki köpeğim.

★ Para ile ilgili sizi en çok kim etkiledi?

Annem. Ben eskiden gereksiz ya da yanlış bir harcama, yatırım yapardım annem arkamı toplardı.

★ Diyelim ki benim 30 bin liram var bu parayı ne yapmalıyım?

Hemen birikime ayır, bankaya yatır.

★ Para ile ilgili ilginç bir hikayeniz?

Eşimin bana hediye almasına izin vermiyorum. Aile bütçesinde görüyorum ne kadar gittiğini ve ne gerek vardı diyorum. Manevi, sembolik şeyleri tercih ediyorum.

GAYE TURGUT EVİN'İN PARA NOTU

Paylaşmak en önemli değerlerinden. Kazandığı parayı da bu doğrultuda kullanıyor. 8 veriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder