Ekrem Sarısu Tasfiye kararı alındığı tarihten itibaren destek primi kesilmemesi gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Tasfiye kararı alındığı tarihten itibaren destek primi kesilmemesi gerekir

Soru: Limitet şirket ortağıyım. Emekli olduğumdan, aylığımdan destek primi kesiliyor. Ancak, şirketi 2008 yılı sonunda tasfiyeye soktuk. Şirket tasfiyeye girdiğinde, destek primi kesilmemesini istedim. Ancak, kurum kabul etmedi ve destek primi kesmeye devam etti. Tasfiye yeni sonuçlandı. Yaklaşık 2 yıla yakın süre fazladan destek primi kesildiğini düşünüyorum. Kesilen destek primlerini geri alabilir miyim? Ne gibi işlem yapmam lazım? Yusuf Cevap: 1 Ekim 2008’den itibaren, limitet şirket ortaklığından dolayı tesis edilen 4/b sigortalılığı, ortağın talep etmesi halinde, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına karar verildiği tarihten itibaren, ortağın talepte bulunmaması halinde ise tasfiyenin sonuçlandığına ilişkin tasfiye kurulu kararının, ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihten itibaren sona erer.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

4/b’li olması gerekirken, emekli aylığını kestirmeden destek primi ödeyen limitet şirket ortağı emeklinin de destek primi yükümlülüğü, talep etmesi halinde, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına karar verildiği tarihten, talep etmemesi halinde ise tasfiyenin sonuçlandığına dair tasfiye kurulu kararının, ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihten itibaren sona erer. Şayet sorunuzda belirttiğiniz gibi, destek primi kesintisinin sonlandırılmasını talep etmişseniz, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına karar verildiği tarihten itibaren, emekli aylığından destek primi kesilmemesi gerekir. Kesilen primlerin iadesini talep edin. Reddettiklerinde iş mahkemesine dava açarak, kesilen primleri yargı yoluyla geri alabileceğinizi düşünüyoruz.

İşten ayrılalı 5 yıldan fazla süre geçmişse dava açamazsınız

Soru: SSK’ya 15 Temmuz 1987’de giriş yaptım. 6543 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Daha önce 1 Temmuz 1984’te işe başlamıştım. Ama işveren tarafından sigorta girişim yapılmamış. Bu hakkımı nasıl arayabilirim? Erdinç ÜRKMEZ Cevap: 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 15 Temmuz 2012’de, 50 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1 Temmuz 1984’ten beri aynı işyerinde çalışıyorsanız, iş mahkemesine hizmet tespit davası açar, mahkemede çalışmalarınızın SSK’ya bildirilmediğini şahit ve belgelerle kanıtlayabilirseniz, günlerinizi kazanabilirsiniz. Ancak, hizmet tespit davasının işten ayrılma tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde açılması gerekiyor. Söz konusu işyerinden ayrılalı 5 yıldan fazla süre geçmişse, dava açarak günlerinizi kazanmanız mümkün değil.

Haberin Devamı

Yıllık izin son çalışılan işyerindeki çalışma süresine göre hesaplanır

Soru: Yıllık izin süresi hesaplanırken, işçinin sigortalı olduğu tüm süreler mi, yoksa son çalıştığı işyerindeki süre mi dikkate alınacak? Aynur GÜRSU Cevap: İşçinin yıllık izin süresine esas kıdemi hesaplanırken, son çalıştığı işlerindeki çalışma süresi dikkate alınır. Eski çalışma süreleri dikkate alınmaz. Örneğin, 20 yıllık sigortalı biri, yeni çalışmaya başladığı yerde bir yılı doldurmadan yıllık izin kullanamaz.

Haberin Devamı

Askerlik borçlanmasına gerek yok 2011’de emeklisiniz

Soru: 4 Ekim 1964 doğumluyum. 1 Haziran 1982’de SSK’lı oldum. 8300 gün primim var. Askerliğimi yatırırsam ne zaman emekli olurum? Erdal ASLAN Cevap: 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödemeseniz de 47 yaşınızı dolduracağınız 4 Ekim 2011’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan borçlanma sadece prim gün sayınızı artırır. Emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Bu yüzden, askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok.

Emlak Vergisi borcu olanlar da ödeme kolaylığından yararlanacak

Soru: Vergi borçları için ödeme kolaylığı kanunu çıkarılacağı bir süredir gündemde. Bu kanun hangi safhada? Belediyeye Emlak Vergisi borcu olanlar da bu kanundan yararlanabilecekler mi? Şeref BEKAROĞLU Cevap: Vergi ve prim borçlarına getirilecek olan ödeme kolaylığı kanununun detayları henüz belli olmadı. Ancak Devlet Bakanı Ali Babacan*ın önceki gün yaptığı açıklamasında Emlak Vergisi borçlarının da kapsama dahil edileceği belirtildi. Bakanın yaptığı açıklamaya göre; belediyelere Emlak Vergisi borcu olanlar da ödeme kolaylığından yararlanarak, borçlarına yürütülen gecikme zammının büyük bir bölümünden kurtularak, borçlarını taksitle ödeyebilecek. Yasanın Kasım ortasında uygulamaya konacağı tahmin ediliyor.

Kesilen aylığınız kızınızın aylığına eklenmez ancak kızınızın aylığı artar

Soru: Emekli Sandığı emeklisiyim. 2 yıl kadar önce yine benim gibi Emekli Sandığı emeklisi olan eşimi kaybettim. Bekâr olan bir kızım ile ben rahmetli eşimden dul maaşı almaktayız. Benim evlilik yapmam halinde, bu dul maaşım kesiliyor mu? Kesildiği takdirde sigortalı olarak çalışmakta olan kızımın dul maaşına eklenebilir mi? Turgay GÜNGÖR Cevap: Evlendiğinizde eşinizden aldığınız dul aylığı kesilir. Zaten, aylık bağlanırken evlenmeniz halinde aylığınızı kestireceğinizi beyan ve taahhüt ettiniz. Evlendiğinizde kuruma başvurarak dul aylığınızı kestirmeniz gerekir. Kesilen aylığınızın tamamı kızınızın aylığına eklenmez. Ancak, bugün için yüzde 30 olan kızınızın aylık oranı, yüzde 50’ye yükseleceğinden aylığı artar. Taban aylık uygulaması nedeniyle kızınıza bağlanacak olan bu aylık, 690.96 liradan az olamaz.

49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2011’de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ağustos 1962 doğumluyum. 1 Ocak 1993’te SSK’ya geçerek 4 yıl 7 ay dışarıdan prim ödedim. Daha sonra SSK’yı kapatarak Bağ-Kur’a geçtim ve 15 Ekim 1997’ye kadar dışarıdan prim ödedim. Ondan sonra Bağ-Kur’u kapatıp 6 Eylül 2005’te tekrar SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Şerife KARCI Cevap: SSK’da emekli olmak için 20 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ağustos 2011’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder