Bilal Emin Turan Taşeronla ilgili merak edilenler!
HABERİ PAYLAŞ

Taşeronla ilgili merak edilenler!

Haberin Devamı

Taşeron işçilerin yıllardır beklediği kadro hayali nihayet gerçek oluyor. Aileleriyle birlikte 5 milyon kişiyi ilgilendiren yasa yıl bitmeden çıkacak. Üç aylık da bir geçiş süreci öngörülüyor. Taşeron firmaların tamamen aradan çıkarıldığı yeni sistemin detayları paylaşılsa da akıllarda kalan sorular var. Biz de buna yanıt aramaya çalıştık. İşte detayları...

* Hangi tarihten önce işe başlayanlar kadro kapsamına alınacak?
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kadroya geçiş açıklaması yaparken "Bu sabah itibarıyla kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak" dedi. Buna göre; 5 Aralık (dahil) öncesinde işe başlayanlara kadro verilecek.

* Ne kadar süre çalışan kadroya geçecek?
Yapılan açıklamalarda bu konuda detay yer almadı. Yasa tasarısı Meclis'e gelince netlik kazanacak.


Mevcut maaşlar geçerli

* Taşeron işçiler için yeni bir statü mü oluşturuldu?
Hayır. Mevcut yasal çerçevede düzenleme yapılacak. Halen; memur (4A), sözleşmeli memur (4B), özelleştirmeden gelen geçici personelin statüsü (4C) ve sürekli kadrolu işçi (4D) statüsü var. Belediyeler dışında çalışan 450 bin taşeron işçi 4D'ye yani sürekli işçi kadrosuna alınıyor.

* Taşeron işçilerle ilgili düzenleme Meclis'e geldi mi?
Düzenleme henüz Meclis'e gönderilmedi. Ama bu yıl bitmeden yasa çıkacak.

* Kadroya geçiş ne zaman tamamlanacak?
Yasal düzenlemenin ardından 3 aylık bir geçiş süresi öngörülüyor.

* Maaşlar artacak mı?
İşçilerin mevcut sözleşme hükümler geçerli olacak ve kadroya geçişte aynı haklar korunacak. Daha sonraki süreçte toplu sözleşme pazarlığından çıkacak sonuca göre maaş artışı olacak. Ayrıca, tasarı Meclis'te görüşülürken, maaşların aynı statüdeki memurla eşitlenmesi de gündeme gelebilir.

* Taşeron işçiler ne kadar alıyor?
Taşeron işçilerin maaşları 1404-3000 lira arasında değişiyor.

* Kıdem tazminatları ne olacak?
İşçiler hak kazandıkları kıdemleriyle birlikte kadroya geçecek. Yani kıdem tazminatı hakları yanmayacak, devrolacak. Yıllık izin hakları da korunacak.

Emekliliğe kadar devam

* Emeklilik yaşı gelenler kapsamda mı?
Kamuda 65 yaş sınırı var. Ancak emeklilik yaşını tamamladığı halde, primlerini tamamlayamayan işçiler kadro kapsamında olacak. Bu kişiler emekli maaşı alıncaya kadar devlette çalışacak.

* Emekliliği hak edip taşeron olarak çalışanların durumu ne olacak?
'Emekliliği hak edene kadar çalışacaklar' ifadesinden yola çıkarsak, emekli olanların kadro hakkından yararlanamayabileceği algısı oluşuyor.

* Askerde ve doğum izninde olanlar kadrodan yararlanacak mı?
Evet. Şu anda askerlik, hastalık veya analık izni nedeniyle sözleşmeleri askıda olanlar da kadroya geçebilecek.


Belediyelerde durum...

*Belediyelerde çalışanlar nerede istihdam edilecek?
Belediyedeki taşeron şirketler aradan çıkarılacak. İşçi belediyenin hangi şirketinde (gaz, güvenlik, park ve bahçe gibi-İSKİ, ASKİ, EGO...) çalışıyorsa orada istihdam edilecek. Yani belediyenin personeli olacak. Bu kapsamdaki taşeron işçi sayısı 400 bin.

* Sadece büyükşehir belediyeleri mi kapsamda?
Hayır. Tüm Türkiye kapsamında belde, ilçe, büyükşehir, il belediyelerinin tamamı kadro düzenlemesi kapsamında. İllerdeki il özel idareler de dahil...

4C'liye 600 lira zam!

* Özelleştirmeyle gelen 4C statüsündeki işçilerin durumu ne olacak?
Bu işçiler 4B'li sözleşmeli memur kadrosuna alınacak. Yani iş güvenceleri ve sosyal hakları artmış olacak.

* Peki 4C'nin ne gibi kazanımı olacak?
4C'li personel yaşı doldurup emekli olunca iş sözleşmesi feshediliyor, memurlar ise 65 yaşına kadar çalışabiliyordu. Bu ayrım ortadan kalkacak. 4C'linin imza yetkisi olacak. Ücretleri 4B'liye göre yeniden ayarlanacak. Bu kapsamda 200-300 liralık bir artış olacak. Ek ödemler de artacak. En düşük ek ödemede 400 lira artış bekleniyor. Böylece maaşlarda en az 600 liralık bir iyileşme olacak. İzinler de yeniden düzenlenecek.

* Devletteki mevsimlik işçiler 4 ay daha fazla çalışması ne kazandıracak?
Öncelikle Çaykur gibi kurumlarda çalışan bu işçiler daha fazla gelir elde edecek. Yani 4 ay daha maaş almış olacak ve yılda sadece 2 ay boş kalmış olacak. Ayrıca fazla çalışma nedeniyle emeklilik için gerekli prim günlerini daha erken tamamlayabilecekler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder