Dünya Tarihi iklim toplantısı başladı

Tarihi iklim toplantısı başladı

Paylaş
Tarihi iklim toplantısı başladı

Tarihi iklim toplantısı başladı

Tarihin en büyük iklim toplantısı, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, 192 ülkeden 15 bin kişinin katılımıyla bugün başladı.

Haberin Devamı

Çevreciler, politikacıların, yerküreyi felaketle sonuçlanabilecek bir iklim değişiminden kurtarmak için sadece 2 haftaları olduğunu vurguluyor. İki hafta sürecek toplantılar, 18 Aralıkta ABD Başkanı Barack Obama da dahil, 105 dünya liderinin katılacağı zirveyle sona erecek.

Toplantıda, sera gazlarının atmosfere salınmasının azaltılması ve yoksul ülkelere temiz teknoloji için milyarlarca dolarlık yardım yönünde anlaşmaya varılması hedefleniyor.

Zirvede, karbon gazlarının azaltılmasının yol açacağı maliyetin paylaşımı konusunda zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasındaki derin güvensizliğin de üstesinden gelinmesi ümit ediliyor.

Toplantıya liderlerin katılacak olması ve belli başlı kirletici ülkelerin (Çin, ABD, Rusya ve Hindistan gibi) sera gazı salımını azaltma yönünde verdiği sözler, bir anlaşmaya varılması umudunu artırmış bulunuyor.

Haberin Devamı

Dünya liderleri, 1997’de mevcut BM iklim anlaşması Kyoto Protokolü imzalandığında toplantıya katılmamıştı.
Bu sefer Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ile BM’nin iklim uzmanları paneli başkanı Rajendra Pachauri, açılış oturumunda konuşma yapacaklar arasında bulunuyor.

Kopenhag toplantısının amacı, siyasi olarak bağlayıcı bir anlaşma yapmak ve yasal detaylar için 2010’da yeni bir takvim ortaya koymak.
Kyoto protokolünde sanayileşmiş ülkelerin 2012’ye kadar sera gazı salımlarını azaltması isteniyordu. Bu sefer ise aralarında Çin ve Hindistan’ın da bulunduğu belli başlı tüm kirleticilerden, kuraklığı, çölleşmeyi, orman yangınlarını, deniz seviyesinin yükselmesi eğilimini tersine çevirmek için destek isteniyor.

Kopenhag zirvesindeki temel tartışma konuları şöyle sıralanıyor:

-Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere sera gazları salımının azaltılması hedefleri,

-Gelişmekte olan ülkelerin iklim değişimine adaptasyonu için bu ülkelere mali destek,

-Dünyadaki ormanlık alanların tahribatını 2030’a kadar sona erdirmek için bir karbon ticareti planı oluşturulması.

Bu arada aralarında Guardian, Le Monde, El Pais ve Toronto Star gibi gazetelerin bulunduğu, 45 ülkeden 56 gazete, bugün dünya liderlerinden esaslı bir karar almalarını isteyen, aksi halde iklim değişiminin yerküre üzerinde yıkıcı etkisi olacağı uyarısında bulunan ortak bir yazı yayımladı.

Haberin Devamı

Öte yandan çevreciler, 12 Aralıkta gerek Kopenhag’da, gerekse dünyanın diğer yerlerinde delegeleri mümkün olan en iyi anlaşmaya varmaya teşvik için gösteriler düzenlemeyi planlıyor.