Yemek Tarihi Adana Kazancılar artık İstanbul'da

Tarihi Adana Kazancılar artık İstanbul'da

Paylaş
Tarihi Adana Kazancılar artık İstanbul'da

Tarihi Adana Kazancılar artık İstanbul'da

Adana’ya hayatınızda bir kere bile gitmemiş olabilirsiniz. Ama mutlaka meşhur Adana kebabının tadına bakmışsınızdır. Adana’ya gidenlerin ‘Bizim burada yediğimiz kebap mı? Eti bir de orada göreceksin’ dediklerini duyar gibiyim. Evet, pek çoğunuz Adana’daki kebabın İstanbul’dakinden çok daha iyi olduğunu düşünüyorsunuz.
Ne mutlu ki artık kebabı İstanbul’da da Adana’daki kadar lezzetli yapan lokantalar var. Bunlardan biri de Kalamış’taki tarihi Adana Kazancılar Kebapçısı. Restorandaki tüm malzemeyi Adana’dan getiren bu kebapçı aslında 1908 yılından beri Adana’da hizmet veriyor.

Çarşıdaki kebapçı
Adana Kazancılar Kebapçısı’nın tarihi çok eskilere, bundan 101 yıl öncesine dayanıyor. Adana’nın Kazancılar Çarşısı’nda açılan restoranın hikayesini Adana Kazancılar Kebapçısı’nın bugünkü sahibi İsmet Gökmen’den dinliyoruz: “O yıllarda çarşının içindeki 60 metrekarelik bir esnaf lokantası olan Adana Kazancılar Kebapçısını 1908 yılında Süleyman Usta açmış. O ölünce oğulları ve torunları kebapçıyı işletmeye devam etti. Ben de 11-12 yaşlarında Adana Kazancılar’da çalışmaya başladım.
Garsonluktan mutfağa her işi yaptım. 90’lı yıllarda Süleyman Usta’nın oğlu vefat etti. Çocukları da yurt dışında yaşamak istedi. Zaten küçük yaşlardan beri orada çalışıyordum. Böylece Adana Kazancılar’ın geleneksel lezzetini ben devam ettirmek istedim. Adana’daki lezzeti Türkiye’nin diğer illerine kadar taşıyacağımı biliyordum. İlk olarak bu lezzeti İstanbul’a getirdim. Lokantayı aldıktan sonra Adana içinde diğer şubelerimizi açtık. Dördüncü şubeyi artık İstanbul’da açmalıyım dedim. Semt olarak da Kalamış hoşuma gitti”.

Kebap çeşitlerinden pideye kadar zengin menü
Adana Kazancılar Kebapçısı’ndaki lezzet şöleni masaya getirilen mezeler, yeşillikler ve turşularla başlıyor. Sumaklı acılı soğan salata, patlıcan salatası, nar ekşili ezme salata, süzme yoğurttan cacık, gavurdağı, haydari, tahin salatası, içli köfte ve çiğ köfte bunlardan sadece birkaçı... Gerçek Adana kebabının erkek koyun (koç) etinden yapıldığını söyleyen İsmet Gökmen “Bunu İstanbul’da yapan çok az yer var. Biz de kebabın koç etinden yapılmasına özellikle dikkat ederiz” diyor.
Adana Kazancılar Kebapçısı’nın en meşhur kebabı elbette acılı ve acısız çeşitleri bulunan Adana Kebap. Külbastı, patlıcanlı kebap, kuzu şiş, ciğer şiş, fırın beyti, sarma beyti, kuzu pirzola, yoğurtlu beyti, usta kebap da diğer et çeşitleri. Diyet yapanlara uygun olarak da tavuktan yapılan kebap çeşitlerini bol tuttuklarını söylüyor İsmet Bey. Ayrıca yaprak etten yoğurtlu kebap, Ali Nazik, kaşarlı mantarlı Adana, et tava, mantarlı piliç tava da sıcacık ve taptaze olarak sunuluyor Adana Kazancılar Kebapçısı’nda.
İsteğe göre kıymalı, kaşarlı, kuşbaşılı pide çeşitlerinin de bulunduğu Kazancılar’da lahmacun da Adana usulü yapılıyor. Tatlılara gelince... Şöbiyet, havuç dilimi, fıstıklı kadayıf ve baklava Kazancılar’a özel ve hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz lezzette, ister dondurmalı ister dondurmasız sunuluyor.
Kalamış Sahil Yolu, Munir Nurettin Cad. No. 52 Kalamış/İstanbul Tel: (0216) 336 05 05

Merve Özaytekin
merve.ozaytekin@posta.com.tr

Haberin Devamı