Tamer Heper Tapu tek mi çift mi?
HABERİ PAYLAŞ

Tapu tek mi çift mi?

Haberin Devamı

Kat mülkiyeti olan bir apartmandan daire alırken otoparkın sınırlı alana sahip olması nedeni ile otopark talebimden vazgeçtiğimi bildiren bir beyan imzaladım. Bu geçerli mi? Bir de binada dubleks daireler var. Bunların kapı girişleri ayrı. Bunlar tek aidat ödüyor, çift aidat ödemeleri gerekmez mi? ● K.İ.

Okuyucumun sorusu sanki istisnai gibi geliyor ama pek çok sitede önemli bir problem. Birçok binada otopark yapılıyor ama otopark alanı tüm maliklerin ihtiyacını karşılayamıyor. Bu durumda bazı çözüm önerileri geliyor ve bunlar tatbik ediliyor.

Bana sorulduğunda çözüm şu: Otopark ortak alan, ancak her araç için yeterli yer yok, o halde önce gelen girer, sonra gelen başının çaresine bakar.

Ancak okuyucumun sorduğu çözümler de olabilir, bunun için yönetim planı önemli. Yönetim planına bazı dairelere tahsis şartı koyulabilir. Tahsisi olmayanlardan da bu şekilde bir yazı alınabilir. Bunun alınmasının amacı bilahare çıkabilecek ihtilafları önlemektir.

Geleyim aidata. Binalarda aidatlar bağımsız bölüm olarak hesaplanır. Bağımsız bölümlerin arasında giderlerin nasıl bölüştürüleceği yönetim palını ile belirlenir. Yönetim planında bu konuda açıklık yoksa kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, bekçi eşit, diğer giderler arsa payı oranında bölüştürülür. Yönetim planı ile bunun dışında bölüştürme kabul edilebilir.

Okuyucumun bahsettiği dubleks daireler, tapuda tek bağımsız bölüm ise yönetim planında açıklandığı biçimde ortak giderlere katılırlar. Ancak tapuda iki bağımsız bölüm olarak görülüyor da araları açılarak birleştirilip dubleks hale getirildi ise artık tek aidat değil yine yönetim planında bahsedilen bölüştürme tarzı ile iki bağımsız bölüm olarak iki aidat öderler.

Yani meselenin çözümü tapu kayıtlarında bulunmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder