Tamer Heper Tahliye nedeni olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Tahliye nedeni olmaz

Haberin Devamı

İşyerinde altı senedir kiracıyım. Kira bedelim 1100 TL, mal sahibi 1400 TL istiyor. Bu kadar zamma hakkı var mı? Beni çıkarabilir mi? ● F.F.

Kiralanan yerin kira bedeline dönem başlarında zam yapılabilir. Bu, karşılıklı taleple kabule bağlı bir husustur. Ancak taraflar karşılıklı anlaşamazsa mahkemeye gidilebilir. Mahkeme yeni dönem kira bedelini belirler. İlk beş yıl kira bedeline yıllık enflasyonun aylık ortalaması oranında zam yapılır. Altıncı seneden sonra ise rayiç kira bedeli esas alınır.

★ ★ ★

Neticede kiralananın yeni dönem kira bedeli belirlenir ama bu tahliye nedeni değildir. İşyeri kiraları için 2020’ye kadar sözleşme hükümlerinin uygulanacağına dair yasa hükmü var. Duruma göre bu dahi uygulanabilir.

Ancak 2020’ye kadar işyerleri için kira sözleşmesinde bir hüküm yoksa yürürlükten kalkan Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır diye de bir madde var ki, pek anlaşılır gibi değil.

Zira yürürlükten kalkan bir yasa artık ölmüştür, dirilmez. Yasa yürürlükten kalkmışken nasıl uygulanacak?

Üstelik o yasada yeni dönem kira bedellerinin nasıl tespit edileceğine dair bir hüküm de yoktu. Yani anlaşılmaz bir durumun içindeyiz. Kira bedeli ihtilafları sulhen veya mahkeme yolu ile çözülür ama tahliye nedeni olmaz. Yeter ki geçerli kira bedelini süresinde ödeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder