Murat Gülderen Sürücüsüz arabada alkol yasak mı?
HABERİ PAYLAŞ

Sürücüsüz arabada alkol yasak mı?

Haberin Devamı

Yapay zeka destekli sürücüsüz arabalar yasalar izin verdiği takdirde artık seri üretime hazır hale geldi. Pek çok otomobil üreticisinin de dahil olduğu bu araçları sadece bir kaç yıl içinde yollarda görmek mümkün olacak. Peki nasılsa sürücüsüz diye bu araçların içerisinde alkol tüketimi serbest olacak mı? Ya da bu araç için ehliyet almak gerekecek mi?

Sürücüsüz arabada alkol yasak mı

Alkol kararını özellikle alkol üreticilerin heyecanla beklediğine eminim. Yasak olmaması halinde araçlarının tekerlekli meyhaneye döneceği kesin. İşten sonra eve sarhoş gelenlerin oranında doğal olarak patlamaya yaşanacak. Yasaklanmalı mı yoksa yasaklanmamalı mı tartışmasını size bırakıyorum. Hatta bununla ilgili görüşlerinizi bana mail atarsanız daha net bir sonuca varmak açısından güzel bir veri de toplamış oluruz.

Benim görüşümü sorarsanız tabiî ki yasaklanmalı derim. Alkolün zararı dışında faydasını gören kimse yok sonuçta. Bir de sürücüsüz araç arıza yapmayacak diye bir kural yok. Her cihaz gibi ne kadar akıllı da olsalar bunlar da sorun çıkarabilir.

En ufak bir aksilikte kontrolü ele almak için ayık olmak gerekiyor. Yani bu durumda araç sahibi aslında bir yardımcı pilot görevi görüyor. Bu durum da doğal olarak ehliyet gerektiriyor. Ancak burada da klasik ehliyet alım kuralları ve soruları da değişecektir. Yetkililer ne düşünüyor göreceğiz.

ROBOT ARILAR GELİYOR


Küresel ısınma, çevre kirliliği, beton yapılaşmalar, şehirleşme sorunları, ozon tabasındaki problemler nedeniyle dünyanın pek çok bölgesinde her yıl koloni halinde arılar yok oluyor. Bilim insanları arılar tamamen yok olursa diye robot arılar geliştirmeye başladı.
Sürücüsüz arabada alkol yasak mı
Bitkilerin çiçeklerini tanıyarak ve onların arasında dolaşarak polenleşmeyi sağlayacak olan bu robot arılar doğal dengenin korunması hedefleniyor. Üzülelim mi sevinelim mi bilemedim.

BAĞIMLILIĞI UNUTTURAN TEDAVİ


Psikiyatri uzmanı Tanju Sürmeli uyuşturucu, alkol ve teknoloji bağımlılığı ile mücadeleye en çok kafa yoranlardan biri. Bir görüşmemizde iki bağımlı genci bizimle tanıştırarak ilaçsız Neurofeedback tedavisi sonrası onların ne derece sağlıklı bir bünyeye kavuştuklarını gösterdi.

Sürmeli tedavi aşamasında odaklanılan yöntemi ise şöyle anlattı: “Bağımlılığa neden olan temel sorun beyindeki kayıt noktaları. Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeyi hatırlatan beyindeki kayıtların tespiti ve silinmesi sonucu bağımlı kişi, hayatının sonuna kadar bu bilgiyi unutarak bu bağımlılığından kısa sürede, kalıcı olarak kurtulabiliyor.”

Ortalama üç ay süren bu tedavi yönetiminin SGK kapsamına girmesi için çalışmaların başlaması harika bir gelişme.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder