Beden Sağlığı Sürücülere çok önemli kolormatik güneş gözlüğü uyarısı

Sürücülere çok önemli kolormatik güneş gözlüğü uyarısı

Paylaş
Sürücülere çok önemli kolormatik güneş gözlüğü uyarısı

Güneş gözlüklerinde kolormatik olarak bilinen fotokromik camlar yeterli düzeyde UV koruması sağlamasına rağmen farklı aydınlık düzeylerine adaptasyonu güçleştiriyor. Bu nedenle Göz Doktoru Op. Eray Atalay, araç kullananların kolormatik gözlükleri tercih etmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu

Güneş gözlüğü seçerken sadece modayı değil, göz sağlığını ve yapılan işi de dikkate almak gerektiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eray Atalay, güneş gözlüğü seçiminde önemli olan kriterlere dikkat çekti.

Güneş gözlüklerinin asıl amacının ultraviyole A ve B (UVA ve UVB) ışınlarının göze zararlarını en aza indirmek olduğunu aktaran Op. Dr. Eray Atalay, bu nedenle güneş gözlüğü seçiminde maliyetten çok gözlük camlarının UVA ve UVB ışınlarının ne kadarını bloke ettiğinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

GÖZLÜK YÜZE UYUMLU OLMALI

Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli nokta ise gözlüğün yüze uyumlu olup olmadığı.

Tam oturmayan bir gözlüğün istenilen düzeyde koruma sağlamayacağını belirten Dr. Eray Atalay, özellikle araç kullananların güneş gözlüğü tercihinde daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:



“Kirpiklere değmeyen, çerçeve üst kısmı kaş hizasında bir gözlük tercih edilmelidir. Polarize camlar daha pahalı olmakla birlikte gözlerin kamaşmasını engeller ve dış ortamda, güneş altında uzun zaman geçirenler için en uygun özellikteki camlardır. Yaşam biçimleri veya işleri gereği açık havada uzun süre bulunanlar göz çevresini tamamen kapatan çerçeve seçtikleri takdirde gözlerini UV ışınlardan tamamen korumuş ayrıca toz, toprak ve polen gibi alerjenleri göz bölgesinden uzak tutmuş olurlar.

ARAÇ KULLANANLAR HANGİ GÖZLÜKLERİ TERCİH ETMELİ?

Halk arasında kolormatik olarak bilinen fotokromik camlar ise her ne kadar yeterli düzeyde UV koruması sağlasa da araç kullananlarda tercih edilmemelidir. Bu tip camlar çok hızlı kararır fakat ortamın aydınlık düzeyi azalmaya başladığında orijinal renklerine dönmesi zaman alır. Bu durum farklı aydınlık düzeylerine hızlı adaptasyonun önemli olduğu araç kullanımı gibi işlevleri güçleştirebilir.”

Haberin Devamı