Dünya Suriye'den Türkiye'ye: Ortak askeri komisyon kuralım

Suriye'den Türkiye'ye: Ortak askeri komisyon kuralım

Paylaş
Suriye'den Türkiye'ye: Ortak askeri komisyon kuralım

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihat Makdisi, Türk uçağının füzelerle değil, uçaksavarlarla düşürüldüğünü öne sürdü. Bunun ispatı olarak mermi izleri olan uçağın kuyruk kısmını Türk tarafına teslim ettiklerini söyledi

Hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk jetini düşüren Suriye, olay yeri incelemeleri için Türkiye'yle ortak bir askeri komisyon kurulmasını önerdiğini ancak Ankara'dan yanıt alamadığını iddia etti. Uçağın, üzerinde mermi izleri bulunduğu öne sürülen kuyruk kısmının da Türkiye'ye teslim edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihat Makdisi, Akdeniz'de düşürülen Türk uçağıyla ilgili Ankara'nın yaptığı açıklamaların aksi yönde iddialarda bulundu.

Makdisi, Türk uçağının Suriye'nin egemenliğini açıkça ihlal ettiğini öne sürerek uçağın düşürülmesiyle ilgili yorum yapılırken Suriye'nin tavrının "saldırı" olarak tanımlanmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

Suriye egemenliğinin ihlal edildiğini Türkiye'nin de itiraf ettiğini öne süren Makdisi, uçağı vuran uçaksavarların menzilinin yarım kilometre olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Füzelerle vurulmadı, uçaksavarlarla vuruldu. Zaten uçak üzerindeki delikler, bunun uçaksavarlarla yapıldığını gösteriyor. Bu kesinlikle otomatik olarak gerçekleşen bir saldırı. Radarla tespit edilmiş bir uçak söz konusu değil. Gözle tespit edildi, yani radarla tespit edilmedi. Radarla tespit edilen şeye böyle hafif silahla saldırı gerçekleştirilmez, füzelerle olur." dedi.

Haberin Devamı

"ÇOK ALÇAKTAN UÇUYORDU"

Cihad Makdisi, "Türkiye'ye karşı husumetimiz yoktur. Olay Suriye'nin egemenlik haklarının ihlalidir. Türkiye krizi sürekli yükseltmeye çalıştı. Türkiye'nin açıklamalarının gerçekle bağlantısı yok" ifadesini de kullandı.

Makdisi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına da yanıt verdi:

"Uçak 100 metre yükseklikte uçuyordu. O yükseklikte Suriye uçağı bile olsa vururduk. Türkiye, olumlu bir adım atarsa karşılık veririz. NATO toplantısından çıkacak bir müdahale kararına karşı, Suriye topraklarının kutsal olduğunu hatırlatırız."

Makdisi, NATO’da Suriye ile ilgili nasıl bir karar çıkacağı sorusuna ise "Daha önce NATO askeri müdahalede bulunmayacağını açıklamıştı" cevabını verdi.