Dünya Suriye yine karıştı: 17 ölü

Suriye yine karıştı: 17 ölü

Paylaş
Suriye yine karıştı: 17 ölü

Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı reform paketi de iktidar karşıtı gösterileri durdurmaya yetmedi

Hükümet karşıtı gösterilerin merkezi durumundaki Dera'daki olaylarda, güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açtığı bildirildi. Reuters'ın haberine göre, hastane kaynakları, ülkenin güneyindeki kentteki gösterilerde en az 17 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin de yaralandığını belirtti.

Haberin Devamı

Dera kentinde olayların sembol mekanı haline gelen El Ömeri Camisi'nde de Cuma namazından çıkan cemaatin üzerine ateş açıldığı ve ateş açılana kadar gösterilerin sakin geçtiği" ifade edildi.

Champress internet sitesi, Dera'daki Suriye devlet televizyonu binasına da ateş açıldığını ve olaylarda ordu mensuplarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

KÜRTLER DE GÖSTERİ YAPTI

Suriye'nin diğer kentlerinde Cuma namazının ardından olaylar çıktı. Duma'da da protestolar olduğu, kentte telefon şebekesinin çöktüğü ve internet bağlantısının kesildiği bildirildi. Humus kentinde meydana gelen olaylarda da yaralıların olduğu ve 5'i güvenlik güçlerinden olmak üzere 20 yaralının hastanelere götürüldüğü duyuruldu.

Haberin Devamı

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı El Hasaka kentinde de binlerce kişi, olağanüstü halin kaldırılması ve 200 Kürt mahkumun serbest bırakılması için yürüdü. 11 yıllık iktidarının en zor dönemini geçiren Suriye lideri Esad, yaklaşık 2 haftadır süren gösterilerde çok sayıda protestocunun ölmesinin ardından reform vaadinde bulunmuştu.

Esad, protestolarda ölenlerin araştırılması ve ülkede 48 yıldır yürürlükte olan olağanüstü halim kaldırılması için komisyon kurulacağını ve El Hasaka'daki Kürtlere vatandaşlık verileceğini açıklamıştı.