Siyaset Sünnistan Şiistan yolda mı?
Paylaş
Sünnistan Şiistan yolda mı?

Irak'ta IŞİD militanlarının Bağdat'a doğru ilerlediği haberleri gelirken ülkenin yeni bir mezhep savaşıyla bölünebileceği belirtiliyor. ABD'nin eski Irak Büyükelçisi “ABD, üst düzeyde devreye girmezse, Irak; Sünnistan, Şiistan diye bölünme tehlikesiyle karşı karşıya” dedi

Irak’ın bir bütün olarak kalamayabileceğini söyleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, “Musul’da olanlardan sonra en iyi yol, bizim Kürdistan’da sahip olduğumuz gibi Sünni bir bölge olması” dedi. BM Temsilcisi’ne göre ise “Irak’ın hayatı tehlikede”.

IRAK’ta geçen hafta kuzey kenti Musul, Tikrit önceki gün ise Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Telafer’i ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, başkent Bağdat’a 60 km mesafedeki Bakuba kentinin bazı bölgelerini ele geçirdiği belirtilirken ülke 2006’dan sonra yeni bir mezhep savaşı riskiyle de karşı karşıya. Şii Irak Başbakanı Nuri Kemal El Maliki kendisini Irak’ı bir araya getirebilecek siyasi figür olarak gösterse de şu an tek rolü IŞİD’in ilerleyişi karşısında konutundan orduya komutanlık etmek. Bağdat’ın gelecekte ülkenin üçte birine yakınında kontrolü kaybedebileceği belirtiliyor. Maliki ise kendisini ayrımcılık yapmak ve Irak siyasetini tekeline almakla suçlayan Sünni aşiret liderlerini IŞİD’le işbirliği yapmakla itham ediyor. Ve ulusal birliği sağlamasını isteyen ABD Başkanı Obama’ya ve İran lideri Ruhani’ye IŞİD’le mücadelede Kürtler ve Sünnilerle birlikte çalışmanın şuan mümkün olmayacağı, önceliğin ordunun ele geçirilen yerleri geri alması olduğu mesajı veriyor. Maliki’nin dostlarından olan Emir El Khuza, New York Times gazetesine Maliki’nin Sünni liderlere itimadının az olduğunu söylerken “Şimdi savaş var, müzakere değil. Biz kiminle uzlaşacağız” dedi.

BARZANİ SÜNNİ BÖLGE ÖNERDİ


BBC’ye konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise oturup bir çözüm bulmak zorunda olduklarını, ancak ülkenin IŞİD militanlarının Musul, Tıkrit ve Telafer’i ele geçirmeden önceki durumuna dönmesinin çok güç olduğunu düşündüğünü söyledi. Barzani, “Askeri bir çözüm olamaz. Siyasi bir çözüme ihtiyaçları var. Bunu yapmanın en iyi yolu da Sünni aşiretleri veya Sünni toplulukları sürece dâhil etmektir, çünkü ihmal edildikleri hissine kapılıyorlar. Tabii ki IŞİD’in duruma müdahil olduğu gerçeğini yadsıyamayız ama mesele yalnızca IŞİD meselesi değil. Bu, Bağdat’ın Sünni bölgelere yönelik yanlış politikalarının sonucu. Bunun kararı Sünni bölgelere bırakmalıyız fakat onlar için de en iyi modelin bu olduğunu düşünüyorum” dedi. Sünnilerin karar vermesi gerektiğini söyleyen Barzani, “Tam olarak ne istiyorlar? Bizim görüşümüze göre, Musul’da olanlardan sonra en iyi yol, bizim Kürdistan’da sahip olduğumuz gibi Sünni bir bölge olması” diye ekledi. BM’nin Bağdat temsilcisi Nikolay Mladenov ise “Irak’ın hayatının tehlikede” olduğunu, bunun bütün bölge için tehlike olduğunu belirtti.

ABD’nin eski büyükelçisinden uyarı


2007- 2009 yılları arasında ABD’nin Irak büyükelçisi olan Ryan C. Crocker ise müzakerelerin durmasıyla Irak’ın Sünnistan ve Şiistan diye ayrılmasından endişe ettiklerini söyledi. Crocker, “Ya Beyaz Saray ya da Dışişleri Bakanlığı seviyesinde devreye gireriz ya da bu durum kanlı bir açmaza doğru gidecek. Kuzey ve güney arasında bir sınır hattı çekilmesinde kararlı görülüyor. Fakat Bağdat’ın hemen kuzeyinde muhtemel defakto El Kaide devletinin kurulması tamamiyle korkunç olur” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise Irak’ın tek bir devlete sahip olması gerektiğini, Sünni, Şii ve Kürtlerin, hep birlikte uyum içinde yaşayabilmesi gerektiğini belirtti.

Genç kızı iple boğdular

IŞİD militanları Suriye’de de infaza devam ediyor. Sosyal medyada Rakka kentinde başörtü takmadığı ve zina yaptığı gerekçesiyle boğulan bir kadının görüntüleri yayınlandı.

Haberin Devamı