Serra Ababay 'Sünnet mi? Korkunç!'
HABERİ PAYLAŞ

'Sünnet mi? Korkunç!'

Haberin Devamı

Sünnet sadece çocuklar için değil, bunu yaşamış tüm yetişkinler için korkutucu bir deneyimdir. Çocuklar, doğru sünnet yaşında, doğru açıklama ve güven veren ebeveynler ile bu süreci daha az hasarla atlatırlar.

Neden 2-7 yaş arası sünnet yapılmamalıdır?

Sünnet ya 2 yaşından önce ya da 7 yaş itibarıyla yapılmalıdır. Bu dönemler dışında sünnet yapılması, çocukların ruhsal-cinsel gelişimlerinde uzun süreli izler bırakabilir. Özellikle 3-6 yaş arası, ilginin cinsel organlara kaydığı dönemdir. Çocuklar 3 yaşından itibaren kız ve erkek bedenlerindeki fiziksel farkları anlamaya başlarlar, penis ve vajinanın görsel farkından yola çıkarak, açıklamalar getirirler.

Kızların penislerinin kopmuş veya düşmüş olduğunu düşünebilirler. Erkek çocuklar, zihinlerinde penislerinin düşme ihtimalini tutarak, anne ve babalarına yaklaşır.

Her erkek çocuk bu dönemde annesine karşı derin bir bağlılık yaşar ve anne ile olan bu yakınlık nedeniyle babasından (penisinin kesilmesi gibi) bir cezalandırma göreceğinden kaygılanır. Çocukların ruhsal dünyaları bu süreçteyken, penise yapılacak müdahale çok korkutucudur.

Çocuğunuz ile sünneti konuşurken...

● İlk konuşmayı baba yapmalı ve kendi sünnet hikayesinden bahsetmelidir.

● “Hiç acımayacak” demek doğru değildir. “Uyanınca ufak bir acı olacak ama sonra geçecek” denebilir.

● Asla “Ucundan azıcık alacaklar, pipini kesecekler” demeyin, şaka yapmayın.

● Çocuklar uzuvlarını kaybetmekten korkar. Sünnet penisin değil, dışındaki fazla derinin alınmasıdır. Bunu sık sık vurgulayın. “Penisine kimse dokunmayacak. O eksilmeyecek. Sadece onun çevresindeki fazla deriyi, daha sağlıklı olman için alacaklar” diyerek anlatın. Yapılacakları oyun hamurları veya çizimle anlatabilirsiniz. ● Tüm adımlardan bahsedin. “Önce doktor gelecek, sivrisinek ısırmış gibi ufak bir iğne yapacak...”

● Penisin görüntüsünün değişmesi kaygı yaratabilir. Önceden hazırlayın.

● Sünnet düğününü; “daha sağlıklı oluşunu ve büyümeni kutlamak için yapıyoruz” diyerek anlatabilirsiniz.

● Çocuğunuzun sünnete dair sorularına açık olun, cevapsız bırakmayın.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder