Ekonomi Sultan Kösen için 60 numara ayakkabı yaptırdı

Sultan Kösen için 60 numara ayakkabı yaptırdı

Paylaş
Sultan Kösen için 60 numara ayakkabı yaptırdı

Dünyanın en uzun adamı olan ve ayakkabı bulmakta zorluk çeken Sultan Kösen için Ayakkabı Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbacakoğlu, özel kalıp kullanarak 60 numara ayakkabılar yaptırdı.

Kösen’e yapılan 2 kilogram ağırlığında bir çift ayakkabı için, 5 çift ayakkabıya harcanan malzeme kullanıldı.

Haberin Devamı

Mehmet Akbacakoğlu, Sultan Kösen’le (28) tanışmasını ve ona özel ayakkabı yapmalarını şöyle anlattı:
"Bir yurtdışı seyahatinden dönerken, İstanbul Havaalanı’nda Sultan Kösen’i gördüm. Yanına gidip kendimi tanıttım ve müzede toplayacağım ayakkabı koleksiyonum için kendisinden bir ayakkabısını istedim. Kösen, bir Alman ayakkabıcının kendisi için özel yaptığı sadece 2 çift ayakkabısı olduğunu belirterek, ’Ayakkabın var mı diye sormuyorsunuz, ayakkabı istiyorsunuz. Size verdiğimde ben ne giyeceğim?’ dedi. Bu sözlerden çok etkilendim. Ankara’ya gelir gelmez ayakkabı ustamızı çağırdım, olayı ve 60 numara ayakkabı yapmamız gerektiğini anlattım. Ustamız, ’kalıp bulursanız ben de ayakkabıyı yaparım’ dedi. İstanbul’daki kalıpçılarımızı aradık ancak onlar buna imkan olmadığını, tornaya, makinaya böyle bir kalıbın sığmayacağını söylediler. Ancak biz bu konuda ısrarcı olduk, ’elde bile olsa bu kalıbı yapın’ dedik. Sonunda 60 numara kalıp geldi. Bundan sonra Sultan Bey’in ayakkabı sıkıntısı olmayacak. Kalıp bizde, ustamız da burada."

Haberin Devamı

-BİR ÇİFT AYAKKABI İÇİN 5 ÇİFT AYAKKABILIK MALZEME KULLANILDI-

Sultan Kösen’e kendisi için ayakkabı yapacaklarını söylediğini, Kösen’in de giydiği ayakkabıların çok estetik olmadığını belirterek, "renkli, modaya uygun ayakkabılar istediğini" belirten Akbacakoğlu, Kösen için estetik görünümlü, nubuk deriden, 60 numara çok özel ayakkabılar yaptıklarını kaydetti. Ayakkabının altının, ökçesinin hakiki kösele olduğunu, ayakkabının alt kısmını 2 kilogram ağırlığında hakiki köseleyi incelterek yaptıklarını anlatan Akbacakoğlu, "5 ayakkabı yapacağımız malzemeyi 1 çift ayakkabı için kullandık. Ayakkabıların ağırlığı 2 kilogram" dedi.

Mehmet Akbacakoğlu’nun Sultan Kösen için yaptığı ayakkabılardan sonra Kösen de Akbacakoğlu’nun koleksiyonu için ayakkabısını verdi.
Akbacakoğlu, koleksiyonunda dünyanın en uzun insanlarından biri olan ve geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Halil İbrahim Kuzucu’nun 51 numara ve NBA oyuncusu Dikembe Mutombo’nun 55 numara olan ayakkabılarının da bulunduğunu belirterek, "Şimdi Sultan Kösen’in 60 numara ayakkabıları da koleksiyonumda yer alıyor. Onun ismiyle yaşayacak. Bundan daha büyük ayakkabı numarası olduğunu, bu rekoru bir başkasının kıracağını sanmıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Mehmet Akbacakoğlu, Türkiye’deki tüm illerden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı ayakkabılardan oluşan koleksiyonundaki ayakkabı sayısının 4 bini aştığını da ifade etti.

-"DÜNYANIN EN BÜYÜK AYAKKABISI AYAKKABI DÜNYASINDAN"-

Özel yaptırdıkları 60 numaralık ayakkabı kalıbını kullanarak, Kösen’e istediği renklerde başka ayakkabılar da yapacaklarını belirten Akbacakoğlu, Kösen için yaptıkları 60 numaralık ayakkabının içine 41 numaralık bir ayakkabıyı koyarak, ayakkabının büyüklüğünü gösterdi.

Sultan Kösen de yeni ayakkabılarını çok beğendiğini söyledi. Yıllardır ayakkabı bulmakta sorun yaşadığını, birçok yere kendisi için ayakkabı yapıp yapamayacaklarını sorduğunu ancak olumsuz yanıt aldığını anlatan Kösen, "Yıllarca ayakkabı aradım. 2 yıldır bir Alman ayakkabıcı benim için ayakkabı yapıp gönderiyordu. Onun dışında çok kötü ayakkabılar giydim. Ayaklarımın şekli bozuldu, yaralar, nasırlar oluştu. Artık ayakkabılar ayakkabı dünyasından" diye konuştu. Bunun üzerine, Mehmet Akbacakoğlu da "dünyanın en büyük ayakkabısı ayakkabı dünyasından" dedi.

Haberin Devamı

-"AYAKLARI KADAR BOYLARI DA UZASA"-

Kösen, ayakkabıları 44 numara olana kadar ayakkabı bulabildiğini, ancak 45 numaraya ulaştıktan sonra bir türlü ayakkabı bulamadığını ifade etti.

Mehmet Akbacakoğlu da "Mağazalarımızda artık 49 numaraya kadar ayakkabı bulunabiliyor. Yeni neslin ayakkabı numaraları büyüdü. Erkeklerde ayakkabı numarası 47, 48, 49’a ulaşanlar var, ayakkabı numaraları 50’ye dayandı. Genç kızlarımız artık 40, 41 numara ayakkabı giyiyorlar" diye konuştu.

Sultan Kösen de, "Genç kızlarımızın ayakları kadar boyları da uzasa daha çok seviniriz" dedi.
Akbacakoğlu Kösen’e "boyuna uygun bir kız bulduğunda, düğünü için siyah rugan ayakkabılar yapacakları" sözünü verdi.
Akbacakoğlu, Sultan Kösen’in kıyafet sorununun çözümü için girişimde bulunacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Fazilet Özer - AA