Tamer Heper Şu kabahate bir bakın!
HABERİ PAYLAŞ

Şu kabahate bir bakın!

Geçenlerde bir genç, bir yavru kediyi tekmeleyerek öldürdü. Sonra Kabahatler Kanunu gereği 600 TL para cezası verilmiş ve iş bitmiş. Bizim bildiğimiz memlekette Ceza Kanunu vardır. Bir de Kabahatler Kanunu mu çıktı? Bunun kaynağı nedir? C.B.

Önce size hissi bir yanıt vereyim, yani biraz derdimi dökeyim sonra yasal hali anlatırım. Bir yavru kediyi öldürmenin ne büyük bir cinayet olduğunu uzun süre pek kimseye anlatamayacağız. Toplumun hali bunu gösteriyor. Bu konuda az sayıda canlılara saygılı, (hayvansever demiyorum, canlı sever diyeceğim) canlı sever ise sesini pek duyuramıyor. Yollarda araçlar tarafından ezilmiş çok sayıda hayvan görüyorum. Bunların yüzde 90’ı dikkatli bir sürücü tarafından kurtarılabilir. Ancak büyük çoğunluk bunu önemsemiyor. “Neticede bir kedi, kediden bol ne var?” diyor. Benim nazarımda bu söz şuna eşdeğer: “Ne var bir insanı ezip öldürmüşsek? Dünyada daha altı buçuk milyar insan var.”

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bir kedi, bir köpek veya herhangi biri, tek başına yaşama hakkına sahip bir canlı varlık. Gücü veya teknolojisi üstün diye hiçkimsenin bu canlının hayatına son verme hakkı yok. Dolayısı ile canlıların hayatı yasalarla korunmalı. Yani bir kedinin öldürülmesi önemli bir suç iken 600 TL gibi bir para cezası ile geçiştirilmemeli. Bu, olayın canlı açısından bakışı. Bir de olayı yapan açısından bakalım. Bir canlıyı tekmeleyerek öldürecek ruh halindeki bir kimsenin daha neler yapabileceğini düşünebiliyor musunuz? Hiç ama hiç tereddütüm yok, müeyyideden kaçabileceğini bildiği an aynı davranışı insanlar için de sergileyecektir. Bu tespitin de tartışılır tarafı olmadığını iddia ediyorum. Bu davranış asla ve asla küçük görülmemelidir. Ancak hukuk düzenimiz bu olayları küçük görüyor. Hayvanların korunması konusunda ciddi ve caydırıcı bir ceza bu güne kadar görülmedi. Eski Ceza Kanunu’nda ‘Hayvanlara Kötü Muamele’ başlıklı bir madde vardı. Buna göre hayvanları yoranlara dahi para cezası tayin olunmuştu. Bizler bu müeyyidenin çağdaş yaşamda artırılmasını beklerken bu hüküm Türk Ceza Kanunu’ndan tamamen çıkarıldı ve şimdi kabahat olarak niteleniyor ve bırakın yormayı öldürmek bile cüzi bir para cezası ile geçiştiriliyor. Peki nedir Kabahatler Kanunu? Efendim, Türk Ceza Kanunu değiştiği yıl olan 2005 yılında bazı suçlar basit addedildi ve adına kabahat denilerek özel bir kanuna bağlandı. Bu kanun içinde suç kabul edilen fiillerin bazıları şunlar: Dilencilik, gürültü yapma, sarhoşluk, kumar oynama, tütün mamüllerinin tüketilmesi. İşte bir canlıyı öldürme de bunlara eş değerde görülmüş. Bunu akıl alır mı, medeniyet dediğimiz ileri seviye bu mu? Bir canlıyı öldürmek sokakta dilenmeye eşdeğer ise lanet olsun bu zihniyete.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder