Beden Sağlığı Stres kalp riskini yüzde 50 artırıyor

Stres kalp riskini yüzde 50 artırıyor

Paylaş
Stres kalp riskini yüzde 50 artırıyor

Stres de birçok nedeni olan kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini çok etkiliyor

‘BSK Metropark Adana Hastanesi' Kardiyoloji Direktörü Prof. Dr. Mustafa Şan, aşırı stresin kalp rahatsızlıklarına yakalanma oranını yüzde 50 arttırdığını söyledi.

Prof.Dr. Mustafa Şan, iş, ev, aile, özel yaşam gibi konularda sürekli stres altındaki kişiler üzerinde çok sayıda araştırma yapıldığını hatırlatırken stresin özellikle koroner arter hastalığı, hipertansiyon ve kalp aritmilerine sebep olan önemli faktörlerden biri olduğunu hatırlattı. Türkiye'de 2 milyon 800 bin koroner kalp hastası olduğunun tahmin edildiğini anlatan Prof.Dr. Mustafa Şan şöyle dedi:

“Ülkemizde 2020 yılında 5 milyon 600 bin koroner kalp hastası olacağı tahmin ediliyor. Kalp ve damar hastalıklarından ölümler azalıyor ama sağ kalım oranlarının yükselmesi ve nüfusun yaşlanması nedeniyle hasta sayısı artıyor. Stres de sigara, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı gibi birçok nedeni olan kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini çok etkiliyor. En önemlisi stres yapan olay, kişi veya durumun giderilmesi, yaşamdan uzaklaştırılması.”

Prof.Dr. Şan, koroner kalp hastalığının önlenmesi için sigaranın bırakılması, kan basıncının iyi kontrolü, kolesterol yüksekliğinin tedavisi, kilonun azaltılması, hareketli yaşam tarzının yanı sıra mutlaka stresten de uzak durmanın öğrenilmesi gerektiğini ekledi.

Haberin Devamı

Kübra POLAT/ADANA, (DHA)