Sağlık Stres eritiyor

Stres eritiyor

Paylaş
Stres eritiyor

Amerika'daki Minnesota Üniversitesi araştırmacıları stresin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı. Buna göre stres birçok hastalığı tetikleyerek vücudu eritiyor

Şekeri yükseltiyor

Stres en çok sinir sistemini geriyor. Vücuttaki stres salgı bezlerine stres hormonları olan ‘Kortizol’ ve ‘adrenalin’ salgılamasını söylüyor.

Bu hormonlar da kalp atışlarının artmasına, tansiyonun ve kandaki şeker seviyesinin yükselmesine yol açıyor. Stres azaldığında ise vücut kısa süre sonra eski haline dönüyor.

Kasları ağrıtıyor

Stres altındaki insan daha hızlı nefes almaya başlıyor. Bu da bazı kişilerde nefes tıkanıklığına yol açabiliyor.

Vücuttaki kasların büyük bölümü stres altındayken geriliyor. Kasların gerilmesi migren başta olmak üzere baş ve kas ağrılarına neden oluyor.

Obeziteye davetiye

Trafiğe takılmaktan ötürü yaşanan ‘anlık stres’ler ise kalp kaslarının daha hızlı kasılmasına ve nabzın daha hızlı atmasına neden oluyor. Bu sırada büyük organlara kan götüren damarlar genişliyor.

Bu yüzden organlara giden kan miktarı da artıyor. Fazla stresten yaşanan damar tıkanıklıkları çeşitli kalp hastalıklarının temelini oluşturuyor.

Araştırmalara göre stres yaşayan kişiler daha fazla yemek yiyor. Yemek yemeyen daha fazla alkol veya sigara tüketiyor. Bu da obezite (aşırı şişmanlık) başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Bazen stres hormonu besinlerin vücutta daha hızlı dolaşmasına sebep olduğundan ishale de yol açabiliyor.

İktidarsızlık nedeni

Uzun süre stres altında yaşayan erkeklerde sperm üretimi ve kalitesi düşüyor. Stres bazı erkeklerde iktidarsızlığa da neden olabiliyor. Kadınlar ise stres yaşadıkları dönemde adet düzensizliği yaşayabiliyor. Uzun vadede stres kısırlığın da sebepleri arasında gösteriliyor.

Haberin Devamı