Candaş Tolga Işık Stratejik derinlik
HABERİ PAYLAŞ

Stratejik derinlik

Stratejik derinlik; Esad ailesinin Suriye’de Beşar Esad’dan ibaret olmadığını bilmek ve Esad’ların 50 yıldır Ortadoğu’nun en büyük derin devlet yapılanması olan ‘Suriye Derin Devleti’ni yönettiğini unutmamaktır.

***

Stratejik derinlik; Esad’a çaktığın her lafın, Suriye’yi PKK’ya bir adım daha yaklaştırdığının farkında olmaktır.

***

Stratejik derinlik; “Niye uçağımızı düşürdünüz?” diye sormadan önce “Niye sınırımızı ihlal ettiniz?” sorusuna “Olur böyle şeyler” dışında bir cevap hazırlamaktır.

***

Stratejik derinlik; Suriye Büyükelçisini geri çağırmadan önce ileride bir gün “Keşke orada bir büyükelçimiz olsaydı” demeyeceğinden emin olmaktır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

***

Stratejik derinlik; Suriye’nin küresel bir meseleyken bir anda Türkiye’nin meselesi haline dönüşmesine izin vermemektir.

***

Stratejik derinlik; NATO’ya güvenip Suriye ile savaşa girmeden önce geçmişi iyi okumaktır: bizzat müttefiklerimizin Füze Krizi’nde Sovyetlere, Kıbrıs’ta Yunan’a bizi nasıl satıldığını unutmamaktır!

***

Stratejik derinlik; Amerika’ya yaslanıp Suriye’ye girdiğinde, ertesi gün en büyük tedarikçin Rusya’nın doğalgazı, İran’ın ise hem petrolü hem de doğalgazı keseceğini düşünerek hareket etmektir.

***

Stratejik derinlik; Komşularla ‘sıfır sorun’ diye yola çıkıp ‘sıfır komşu’ ile bitirmemektir!

***

Allah’tan Dışişleri Bakanımızın ‘Stratejik Derinlik’ isimli bir kitabı var. O yüzden ‘stratejik derinliği’ kendisine öğretmek bizim haddimize değil! Ama kabul ederse küçük bir hatırlatma yapmak isterim: Stratejik derinlik; İsrail’i düşman ilan edip, İsrail’in düşmanı (Suriye) ile düşman olmamaktı... Madem oldun... Düşmanının düşmanı ile savaşa girme bari!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder