Ekonomi Stiglitz'den teşvik uyarısı

Stiglitz'den teşvik uyarısı

Paylaş
Stiglitz'den teşvik uyarısı

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, ABD'nin, ikinci teşvik paketini hazırlamaya ihtiyacı olduğunu söyledi

Stiglitz, Singapur’da gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ekonomisinin yeterli istihdam yaratmak ya da işçi talebini azaltacak verimlilikteki artışı telafi etmek için muhtemelen hızlı büyüme sağlayamayacağını belirtti.

New York’ta Columbia Üniversitesi’nde görevli Profesör Stiglitz, "Bu yavaşlama muhtemelen çok çok yüksek olacak ve negatif olması ciddi bir olasılık. Ekonomi düzelirse, parayı harcamaya ihtiyacımız olmaz. Şimdi hazırlamazsanız ve ekonominin toparlanması zayıf olursa, muhtemelen öyle olacağını düşünüyorum, o zaman siz zor bir durumda olacaksınız" diye konuştu.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Beyaz Saray’da danışmanlık görevinde bulunan Stiglitz, Ekim ayında, istihdam piyasasının halen "çok kötü bir durumda" bulunduğunu ve ABD ile diğer ülkelerin teşvik önlemlerini çekmeye başlaması için çok erken olduğunu açıklamıştı.

Geçen yıl Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan ABD’li Paul Krugman da geçen ay ABD’nin teşvik harcamalarını artırması gerektiği, aksi takdirde "yıllarca yüksek işsizlik riskiyle" karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD hükümeti, bu yıl yürürlüğe giren 787 milyar dolarlık ekonomiyi teşvik paketinden sonra yeni bir teşvik paketini düşünmenin erken olduğu görüşünü savunuyor. Büyük Buhran’dan bu yana dünyayı etkileyen en kötü resesyon döneminde ABD’de son iki yılda 7 milyondan fazla kişi işsiz kaldı.

Haberin Devamı