Bilal Emin Turan Staj sigortası ve emeklilik bilmecesi
HABERİ PAYLAŞ

Staj sigortası ve emeklilik bilmecesi

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan hizmet dökümünde stajla ilgili bilgilerin yer alması, hatta ilk işe giriş tarihi olarak staj başlangıcının yer alması heyecan yarattı.

Heyecan yaratması da normal. Çünkü, SSK'lı bir işte çalışmaya başlanan tarih; emekli olunacak yaşla primi direkt etkiliyor. SSK başlangıcı ne kadar erkense o kadar erken emekli olunuyor.

İşveren neyi ödüyor?

Peki stajın emekliliğe etkisi ne? 5 milyon kişiyi ilgilendiren bu sorunun cevabını bulabilmek için önce ticaret lisesinde, meslek lisesinde, çıraklık eğitimde ve okullardaki zorunlu stajda geçen dönemde hangi sigorta primlerinin yattığına bakmak gerekiyor.

İşveren staj döneminde, stajyerin başına gelebilecek meslek hastalığı ve iş kazasını içine alan kısa vadeli sigorta primini ödüyor.

Emeklilik hesabında kullanılan uzun vadeli sigorta (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) primi ise ödemiyor. Emeklilik primi ödenmediğinden bu dönem sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor ve emeklilik hesabına dahil edilmiyor.

Tek numara kullanılıyor

SGK hizmet dökümü kayıtlarında işe başlama tarihi olarak staja başlama tarihi gözüküyor. Ama bu döneme ilişkin sigorta primleri görülmüyor. İşte bunun nedeni, emeklilikte hesaba katılan uzun vadeli sigorta priminin ödenmemiş olması.

Staja başlarken, SGK kayıtları için bir sigorta numarası veriliyor. Bu numara tüm çalışma hayatı boyunca kullanılıyor. Dolayısıyla numaranın stajda verilen numara olduğu fark edilince de heyecan uyandırıyor. Bu durumdaki kişiler ilk kez SSK'lı işe başladığı tarihi dikkate almalı.

Staj başlangıcını emeklilik hesabına katmamalı. Bu sürelerin de emeklilik hesabına dahil olması yönünde talepler var.

Teklif de verildi ama...

Geçtiğimiz dönemlerde milletvekilleri stajın ilk sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınması ve emeklilik yaşının öne çekilmesi yönünde kanun teklifleri verdi. Fakat sonuç alınamadı.

Buna rağmen sosyal medyada organize olan ve kendilerini 'staj mağdurları' olarak tanımlayan kişiler, bu yöndeki taleplerini dile getiriyor ve çözüm bekliyor.


Kadınlara istisna

Staj başlangıç tarihi emeklilikte dikkate alınmıyor ancak kadınlara özel bir avantaj sağlıyor. Staj başlangıç tarihinden sonra doğum yapan kadınlar, doğum borçlanması yapıp, çocuk sayısına göre 6 yıla kadar primlerini toplu ödeyebiliyor.

Böylece eksik primlerini kapatabiliyorlar. Normalde SSK'lı işe başlayanlar bu hakka sahip.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder