Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Spor yapınca tekrarlamaz
HABERİ PAYLAŞ

Spor yapınca tekrarlamaz

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının en büyük nedenlerinden varikosel ağırlık kaldırmakla, spor yapmakla tekrarlamaz. Çünkü varikosel ameliyatı gerektiğinde milli sporculara da yapılıyor. Öyle olsaydı hiçbir sporcu yeniden profesyonel spor hayatına dönemez ve başarı göstermezdi.

SORU: Hastalığım tekrarlar mı?

19 yaşındayım. 1 yıl önce varisokel ameliyatı oldum. Doktor bundan sonra kendimi çok yormamamı ve fazla ağır kaldırmamamı söyledi. Vücut geliştirmeye gidiyorum. Orada da ağır aletlerle çalışma yapıyoruz. Bu durum hastalığın tekrarlamasına neden olur mu?

CEVAP

Varikosel ameliyatı sadece kasık kanalının açıldığı bir teknik ile yapıldığı taktirde birkaç ay süre ile hastanın fazla ağırlık kaldırmaması önerilir. Bu durumda dahi birkaç ay sonra ağırlık kaldırmanın, spor yapmanın hiçbir sakıncası kalmaz. Kasık kanalını açarak mikrocerrahi varikosel ameliyatı yaptığım milli sporcular birkaç ay sonra eski performanslarına ulaştılar.

Varikosel nüksünün ise ağırlık kaldırmakla hiçbir ilgisi yoktur. Esasında varikosel nüks de etmez, yetersiz ameliyat nedeniyle varikoselin devam etmesi ve zamanla bunun belirginleşmesi haline hatalı olarak varikosel nüks etti denilmiştir. Varikosel ameliyatı mikrocerrahi teknik ile ve bu tekniği doğru uygulayan ellerde yapıldığında teknik başarı şansı yüzde 99.5 olup ciddi komplikasyonlar da görülmez. Ameliyat teknik olarak başarısız olduğu taktirde uygulanan tekniğin mikrocerrahi olup olmamasının önemi olamaz, kendinizi ehil ellere emanet ediniz.

SORU: Başka şansımız yok mu?

29 yaşında, 5 yıllık evliyim. Küçükken yumurtalıklarım kasığımda olduğu için 2 ameliyat geçirdim. Çocuk sahibi olmadığımız için doktora gittik. Sperm sayımın 1 milyon civarında olduğu ve normal yollarla çocuk sahibi olamayacağımız söylendi. Kan testlerim ve hormon değerlerim normal Bir kez tüp bebek denedik, olmadı. İlaç ya da başka tedaviyi evde uygulama şansımız nedir?

CEVAP

Bir erkekte sperm sayı ve kalitesinin normal olmasının şartlarından biri de doğumdan sonraki ilk 12 ay içinde yumurtaların torbaya inerek sürekli olarak orada kalmasıdır. Yumurtaların torbaya inmemesi ve zaman zaman vücut içine yükselmesi ileride ergenlik döneminde yeterli ve kaliteli sperm üretilememesine sebep olabilir. Yumurtaların torbaya inmemesi veya orada sürekli kalmaması nedeniyle yapılan ameliyatların çocuk 1 yaşını doldurmadan tamamlanması gereklidir.

Bu işlemin zamanında yapılması halinde dahi bazı doğumsal nedenlerden dolayı doğurganlıkta sorun olabilir. Sizin durumunuzda eğer sperm sayı ve kalitesini arttırıcı ek bir tedavi uygulanamıyorsa tek çare tüp bebek - ICSI uygulamasına devam etmektir. Zaten bu yöntem de en iyi şartlarda uygulandığında ancak yüzde 30 civarı sağlıklı doğum ile sonuçlanmaktadır. Birçok merkez ise bu başarı oranlarından maalesef uzaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder