Opr. Dr. Hande Akbaş Spiral yerinde duruyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Spiral yerinde duruyor mu?

Haberin Devamı

Kadınların gebelikten korunmak için taktırdığı spiralin 1 ay sonra mutlaka yerinde olup olmadığının incelenmesi gerekir. Çünkü bazen yerinden bile kaydığı için yoğun adet kanamalarına neden olabilir...

Adetim uzadı

34 yaşındayım, 3 ay önce spiral taktırdım ama adet sürem çok uzadı. Sizce bu normal mi yoksa spiral kaymış olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan ilk 1 ay sonrasında mutlaka yerinde mi diye kontrol ettirmek en uygunudur. Yerinde olsa bile zaman içinde kayabilmesi mümkündür. Ama yaşadığınız yoğun kanamalar spiralinizin kaymasından çok spiralin kendi yarattığı etki sonucu oluşmuş olabilir. Piyasada birçok değişik tipte spiral bulunmaktadır. Size takılmış olana bağlı olarak vücudunuz böyle bir reaksiyon vermiş olabilir. Öncelikle bir ultrason ile spiraliniz yerinde mi baktırın. Yerindeyse ve kanamalar hep bu yoğunlukta devam ediyorsa çıkarttırmanızı, başka bir tip spiral taktırmanızı veya başka yöntemle korunmanızı öneririm.

Süt geliyor

24 yaşındayım, 1 yaşında bebeğim var. 6 ay önce emzirmeyi bıraktım ama memeyi sıkınca süt geliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, emzirme kesildikten 6-12 ay arasında zaman zaman memeden süt gelmesi normaldir. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa piyasada bunu hemen kesecek ilaçlar mevcuttur. Bir uzmana başvurarak bu ilacı kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak durum devam ediyorsa süt hormonu olan prolaktin seviyenizi kontrol ettirmeli, meme ultrasonu yaptırmalı ve sonuçlara göre yol almalısınız.

Yumurtalar büyümez mi?

27 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Doktor ““Yumurtaların küçük, çocuğun olmuyor”” dedi. Yumurtaları büyütmenin yolu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalarınızın küçük boyutta olması ya doğuştandır ya da yumurtalık fonksiyonlarınızın durduğunun veya çok azaldığının bir göstergesidir. Ama siz düzenli adet görüyorsanız, uzman bir kişi tarafından muayene edilerek yumurtalık rezervinizin normal olduğu size söylendiyse, tek başına yumurta boyutunuza pek takılmayın, yanlış ölçülmüş bile olabilir. Yukarıda söylediğim sebeplere bağlı olarak gerçekten yumurtalıklarınız küçükse ne yazık ki yapılabilecek bir şey yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder