Pazar Postası 'söz ve müzik: İstanbul' fotoğraflar: Muhsin Akgün
Paylaş
'söz ve müzik: İstanbul' fotoğraflar: Muhsin Akgün

'söz ve müzik: İstanbul' fotoğraflar: Muhsin Akgün

İstanbul son yıllarda U2, Nick Cave, Leonard Cohen, Rihanna, Tori Amos, Manu Chao, Norah Jones, Depeche Mode, Massive Attack gibi dünyanın en ünlü müzisyenlerinin konserlerine ev sahipliği yaptı. Ve birisi bu konserlerin hiçbirini kaçırmadı. Kaçırmamakla kalmadı, bu unutulmaz performansları birbirinden nefis fotoğraf karelerine dönüştürdü. İşte o; son 10 yılda İstanbul’da gerçekleşen 207 konserin fotoğraflarını ‘söz ve müzik: İstanbul’ adlı kitapta toplayan Muhsin Akgün... Radikal gazetesinin müziksever fotoğrafçısı Muhsin Akgün’ün kitabında fotoğrafların yanı sıra pek çok ünlü kalemden konser anıları yer alıyor. Kimler yok ki bu isimler arasında!.. Yıldırım Türker, Murathan Mungan, Banu Güven, Tuğrul Eryılmaz, Perihan Mağden, Görgün Taner, Yavuz Baydar, Nejat İşler, Ayça Şen, Küçük İskender, Sevin Okyay, Mehmet Tez, Pelin Batu... Ana sponsoru Efes Pilsen, hizmet sponsorları ise İKSV, Pozitif, Radikal Gazetesi ve Bir+Bir Dergisi olan ‘söz ve müzik: İstanbul’ kitabını Muhsin Akgün ile konuştuk.

Haberin Devamı

Halime Çelikel

hcelikel@posta.com.tr

Ünlü yazar Selim İleri sizin için “Muhsin içtenliği ve sevimliliğiyle sizi objektifine ustalıkla konuk eder” diyor. Objektifinizde ağırladığınız dünyaca ünlü pek çok sanatçının konser fotoğraflarından oluşan ‘söz ve müzik: İstanbul’ kitabının yayımlanması fikri nasıl doğdu?

Zaman içinde birlikte çalıştığım insanlar, fotoğrafladığım kişiler hep özel bir şeyler yapmam gerektiğini söyledi. Artık zamanının geldiğine inandığım bir dönemde ‘söz ve müzik: İstanbul’ projesini, aynı zamanda kitabımın tasarımcısı olan arkadaşım Hakan Lokanoğlu ve Roll Dergisi sayesinde tanıştığım Derya Bengi’nin de onaylarını alıp hayata geçirdim.

Performanslarını fotoğrafladığınız kişiler arasında sizi en çok zorlayan kimdi? Ya da en kolay çalıştığınız...

Haberin Devamı

Konser vermeye gelen hemen bütün müzisyenler Türkiye için bir önyargıya sahip. Arada istisnalar olsa da... O yüzden çekim şartlarında çok titiz davranıyorlar. Genel olarak bütün dünya starlarıyla çekimler biraz problem. Örneğin çekim izni olan zamanda ters ışıklar yakılıp kaliteli görüntü almanız engelleniyor. Ya da çok loş bir ışık kullanılıyor. Aksi örnekleri de mevcut. Leonard Cohen konseri gibi.

İzin yokken gizlice çekime devam ettiğiniz oldu mu?

Tabii ki. Mesela Leonard Cohen konserinde çekim izni sadece bir parça içindi. Açık Hava sahnesinin merdivenlerinde kendime gizli bir yer ayarlayıp çekime devam ettim. Ama sonrasında baktım ki karışan yok, ben de biraz daha ön sıralara geçip konser sonuna kadar çekime devam ettim. Grace Jones ve Robert Plant konserlerini de ekleyebiliriz bu listeye.

Performans çekimlerinde başınıza gelen en enteresan olay neydi?

Kitap için beklediğimiz son konser olan Ozzy Osbourne konseri anlatmaya değer. Üç parça boyunca çekim izni verildi. Üçüncü parçada eline aldığı tabancalı bir hortumla üzerimize köpük sıktı Ozzy Osbourne. Hatta ilk benden başladı. Her yer, her şey köpük. Tabii ki çekim otomatik olarak bitti. Makineleri kurutma telaşına düştük.

Kitapta pek çok ünlü konser anılarını yazmış. Onları bir araya getirmek zor oldu mu?

Haberin Devamı

Kimlerin olacağına karar verirken en başta kitapta yazmasını istediğimiz kişilere gittik. Bu sayıyı 30 ile sınırlandırmaya çalışsak da 33 yazı oldu. Farklı müzik türleri olmasına dikkat ettik bir de. Bir araya getirmek konusuna gelirsek, yazı yazan herkes tanıdığımız tanıştığımız kişiler olduğu için, sağ olsunlar kırmadılar ve bu kitapta olmayı kabul ettiler.

Yeni kitap çalışmalarınız olacak mı?

Kitap değil ama 30’uncu Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gerçekleşecek bir fotoğraf sergisi hazırlığındayız. Kasım ayı ile birlikte çekimlere başlayacağım.

‘söz ve müzik: İstanbul’ kitabını satın almak mümkün mü?

D&R ve kitapçılarda, internette kısaca her yerde bulabilirsiniz.