Spor Soykırım mağduru çocuklar Dünya Kupası'nda

Soykırım mağduru çocuklar Dünya Kupası'nda

Paylaş
Soykırım mağduru çocuklar Dünya Kupası'nda

Brezilya'nın evsahipliğinde düzenlenen 2014 Dünya Kupası'na katılarak tarihi bir başarıya imza atan Bosna Hersek A Milli Futbol Takımı'nda forma giyen isimlerin birçoğunu, Bosna'daki savaşta işlenen soykırımdan kurtulan ailelerin çocukları oluşturuyor.

Tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılarak, yakın tarihte büyük sıkıntılar yaşayan ülkeyi sevince boğan milli oyuncuların birçoğunun, Bosna’daki savaşla ilgili hüzünlü hikayesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Bugün hemen hepsi birer dünya yıldızı olan Bosnalı futbolcuların, 1992-1995 yıllarında Bosna’da yapılan soykırım ve katliamlardan kurtulmak amacıyla yurt dışına göç etmek zorunda kalan ailelerin çocukları olması dikkati çekiyor.

Dünya Kupası grup elemelerinde Litvanya ile oynanan son maçta Bosna Hersek’e galibiyeti getiren tek golü atan ve ülkesinin ilk kez Dünya Kupası’na katılmasında en büyük pay sahiplerinden biri olan Vedad İbişeviç, takımdaki soykırım mağduru futbolculardan sadece biri. Bundesliga ekiplerinden Stuttgart’ta forma giyen Boşnak yıldız, Bosna’daki savaşın başladığı yıllarda ailesiyle büyük katliamların yaşandığı ülkenin doğusundaki Vlasenitsa’dan kaçarak, hayatta kalmayı başaran isimlerden biri oldu.

Haberin Devamı

Mültecilik günlerinde futbola başlayan İbişeviç, Almanya’nın yanı sıra ABD, Fransa ve İsviçre liglerinde de forma giydi. Boşnak yıldız, 2007 yılından itibaren Bosna Hersek forması giyiyor.

İbişeviç’in yanı sıra Serie A takımlarından Roma’da forma giyen "küçük prens" lakaplı Miralem Pjaniç de soykırımdan kurtulabilen isimlerden. Savaşın başladığı dönemde sadece 2 yaşında olan Pjanic, ailesi ile Lüksemburg’a göç etti. Futbol oynamaya Lüksemburg’da başlayan Pjanic, ilk profesyonel sözleşmesini ise Fransa ligi ekiplerinden Metz ile imzaladı.
Pjanic, Lüksemburg’un 17 ve 19 yaş altı takımlarında forma giyse de A milli takım tercihini, anavatanı Bosna Hersek’ten yana yapmış ve 2008 yılında Bosna Hersek formasıyla ilk milli maçına çıkmıştır.

Şehit çocuğu Medunjanin

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gaziantepspor’da forma giyen Haris Medunyanin de savaşın en çok etkilediği isimlerden biri. Saraybosna’nın Sırp birliklerince kuşatıldığı dönemde 7 yaşında olan Medunjanin, annesi ve kız kardeşi ile Hollanda’ya göç etmek zorunda kaldı. Medunjanin’in şehri savunmak için Saraybosna’da kalan babasının ise şehit olduğu biliniyor.

Ailesi ile Hollanda’ya yerleşen Medunjanin, futbol yaşantısına da bu ülkede başladı. Hollanda 21 Yaş Altı Milli Takımı formasıyla 4 maçta 3 gol kaydeden Medunjanin, 2009 yılından itibaren Bosna Hersek için ter döküyor.

Haberin Devamı

Bundesliga ekiplerinden Hoffenheim forması giyen Sejad Salihovic de diğerleri ile aynı kaderi paylaşıyor. Savaş döneminde çok sayıda katliamın yaşandığı Zvornik kentinde yaşayan Salihovic, savaşın başlamasıyla ailesi ile Almanya’ya göç etti.

Profesyonel futbol yaşantısına Hertha Berlin’de başlayan Salihovic, 2007 yılından itibaren Bosna Hersek A Milli Takımı forma giyiyor.

İbişeviç, Salihoviç, Pjanic ve Medunjanin’in kaderini paylaşanlar arasında Stoke Cityli Asmir Begoviç de bulunuyor. Trebinye’den, önce Almanya’ya daha sonra Kanada’ya göç eden Begoviç, Kanada 20 Yaş Altı Milli Takımı’nda forma giydi. Begoviç, 2007 yılında Kanada’nın en iyi genç futbolcusu seçilse de A milli takım tercihini Bosna Hersek’ten yana kullandı. Başarılı eldiven, 2009 yılından itibaren Bosna Hersek için ter döküyor.

Tarihindeki ilk Dünya Kupası deneyimini yaşayan Bosna Hersek, turnuvadaki ilk maçını 16 Haziran’da Arjantin’e karşı yapacak.

AA