Serra Ababay Sosyal medya ve çocuklar
HABERİ PAYLAŞ

Sosyal medya ve çocuklar

Haberin Devamı

Çocukların sosyal medyadaki varlığını ikiye ayırabiliriz: “Paylaşılan” ve “paylaşan” çocuklar. Bu yazıda sosyal medyada resimleri “paylaşılan” çocuklardan bahsedeceğim. Fakat hangi konumda olursa olsun sosyal medya ergenlik öncesi çocuklar için uygun bir ortam değildir.

Unutulmamalıdır ki, çocuklar ebeveynlerden görerek öğrenir. Çocuğunuza güvenli ve sağlıklı internet kullanımını öğretebilmek için ilk adım, önünde uzun süreler telefonla ilgilenmemek, mahremiyete önem vermek ve onu doğru poz verme veya “beğeni” alabilme gibi kaygıların parçası yapmamaktır. Çocukların resimleri internette paylaşıldığında;

● Resimler internet üzerinden alınarak, bir reklam veya pedofili amaçlı, uygunsuz sitelerde kullanılabilir.

● Çocuklara beden mahremiyetini öğretmek onları cinsel istismara karşı korurken bikinili, iç çamaşırlı resim paylaşmak öğretilenler ile çelişir.

● Bu resimler ilerleyen yaşlarda çocuklar için utanılan anılar halini alabilir.

● Resimler tanınan veya tanınmayan kişiler tarafından alay etme/zorbalık amaçlı kullanılabilir.

● Çocuğunuzun kişisel bilgilerinin internette olması, çocuk kaçırma gibi korkutucu durumlara davetiye çıkarabilir.

Tehlike sadece dışarıda değildir. Sosyal medya, ebeveyn-çocuk ilişkisinin içinde yer aldığında;

● İzin almadan paylaşılan resimler/bilgiler ebeveyn-çocuk güven ilişkisini zedeler.

●Çocuklar ebeveynleriyle birlikteyken onların tüm dikkatini ister. Bu samimi ve doğal anların telefon kamerası ile bölünmesi, ilişki kalitesini düşürür, duygusal doyumu azaltır.

● Çocuklar tahmin edilenden daha hızlı öğrenerek, “beğenilme, izlenme” gibi kaygılar yaşayabilir. Bu durum çocukların bedenlerine, dış görünüşlerine dair memnuniyetsizlik yaşamasına neden olabilir.

● Çocuklar ağlarken, öfke nöbeti geçirirken veya korkarken gerçek ebeveyn desteğine ihtiyaç duyar. Bu anları kameraya almak yardımcı olmaz.

● Çocukların tek başına oynarken habersizce kameraya çekilmesi, özel hayata müdahale ve gelecekteki doğal anlarda “izlenme” kaygısı taşımak demektir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder