Dünya 'Sorumluluk tamamen Suriye'ye ait'

'Sorumluluk tamamen Suriye'ye ait'

Paylaş
'Sorumluluk tamamen Suriye'ye ait'

Dışişleri Bakanlığı, Türk uçağının uyarı olmadan düşürülmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini, saldırının sorumluluğunun tamamen Suriye'ye ait olduğunu belirti

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle: ’Test ve eğitim görevi icra eden silahsız bir RF-4 uçağımızın 22 Haziran 2012 tarihinde saat 11.58’de Lazkiye’nin 13 mil açığında, uluslararası hava sahasında Suriye tarafından vurulması ve bunun sonucunda Suriye karasularına düşmesi üzerine, dün (23 Haziran) Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na bir nota tevdi edilerek, uçağımızın herhangi bir uyarı olmadan düşürülmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve bu saldırının sorumluluğunun tamamen Suriye tarafına ait olduğu bildirilmiştir.

Her türlü iyi niyet, iyi komşuluk prensiplerine aykırı olan bu saldırgan eylemin, uluslararası hukukun açık ve vahim bir ihlalini teşkil ettiği; Türk Hükümeti’nin, halen kayıp olan pilotlarımız ve uçağımız için tarafımızdan tespit edilecek zaman ve zeminde alınacak mukabil önlemler ve atılacak adımlarla ilgili uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tuttuğu da bu notayla vurgulanmıştır. Sayın Bakanımız, olay hakkındaki bilgileri ve konuya ilişkin değerlendirmelerimizi uluslararası toplumun öndegelen ülkelerinden ve örgütlerinden muhataplarıyla paylaşmak amacıyla, dünden bu yana yoğun bir telefon trafiği yürütmektedir.

Diğer taraftan, Ankara’da, Büyükelçi ve Askeri Ataşeleri olay hakkındaki bilgilendirmek ve konuya ilişkin değerlendirmelerimizi paylaşmak amacıyla, bugün Bakanlığımızda bir dizi bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. Olay hakkında ülkemizce bilgi verilmesi amacıyla NATO Konseyi’nin, Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4’ncü maddesi çerçevesinde önümüzdeki hafta içinde toplantıya çağrılması için NATO nezdindeki Daimi Temsilciliğimizce gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Olaya ilişkin görüş ve tepkilerimizin Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde kayda geçirilmesini teminen BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı’na eşzamanlı birer mektup gönderilmektedir.

Türkiye, uluslararası sularda silahsız şekilde seyreden uçağımıza yönelik saldırgan eylem karşısında, uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutarak hareket edecek, alınması gereken mukabil önlemleri kararlılıkla alacaktır.’

ANKARA, (DHA)

Haberin Devamı