Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Son pişmanlık fayda etmez
HABERİ PAYLAŞ

Son pişmanlık fayda etmez

Haberin Devamı

50 yaşını geçtiyseniz prostat kanserine karşı uyanık olmalısınız. Yılda 2 kere kan tahlili olan PSA’yı yaptırıp senede en az bir defa üroloji uzmanına görünmeyi ihmal etmeyin. Bu hastalık yaşam süre ve kalitenizi tehdit ediyor unutmayın...

SORU: İdrar yollarında darlık mı yoksa prostat mı?

53 yaşındayım. Doktor prostat büyümesi olduğunu söyledi. Ultrason sonucunu size yazıyorum. PSA normalmiş, bana ilaç verdi. İnternete baktım, prostat için “15-20 gram” normal diyor. Sizin öneriniz nedir? Acaba prostat büyümesi değil de idrar yollarında darlık mı var? RUMUZ:Ö. M.

CEVAP

Sağlıklı erkeklerde yaş ilerledikçe prostatın büyümesi tamamen normaldir ve bir hastalık değildir. Sadece yüzde 10 kadar erkekte prostatın büyümesi tıbbi bir müdahaleyi gerektirecek boyutlara gelir. Eğer idrar yapmanızı çok zorlaştırıp hayatı sizin için çekilmez hale getiriyorsa ve günümüzde kullanılan ilaçlardan da fayda görmüyorsanız, ancak o zaman prostat ameliyatı gerekecektir.

50 yaşını geçtiyseniz...

Gençliğinizdeki kadar iyi işememeyi dert etmeyin, hangi fiziksel faaliyet o kadar iyi yapabiliyorsunuz ki? Ama kesinlikle yılda 2 kez PSA tahlili yaptırıp, yılda en az bir defa üroloji uzmanınız ile görüşmeyi sakın ihmal etmeyin. 50 yaşını geçtiyseniz prostat büyümesinden daha önemli; yaşam sürenizi ve kalitenizi tehdit eden prostat kanseri riskine karşı uyanık olun, son pişmanlık fayda etmez beyler..!

SORU: Neden yumurtalığım çok küçük?

22 yaşındayım. Bir yumurtam çok küçük. Bazen toplanıyor ve kısa bir süre toplu şekilde duruyor. Toplandığı zaman testisimin derisi hareket ediyor ve çoğu zaman ağrı oluyor. Penisimin boyu 11 santim. Kız arkadaşımla evlenmeyi düşünüyoruz. Bu yüzden ilişkiye soğuk bakıyorum ve onun hayatını mahvetmek istemiyorum. Bu sorun kısırlık yaratır mı?

CEVAP

Penis boyunun kısırlıkla hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca tek yumurtalı kişiler dahi normal şekilde çocuk sahibi olabilir. Çocuk yapmak için 6-7 santimlik, vajinaya duhul sağlayabilecek bir penis boyu yeterlidir, hatta vajinaya duhul olmadan dahi meninin vajinaya sızması ile hamilelik sağlanabilir. Önemli olan meninin içinde bulunan, testislerde üretilen ve döllemeyi sağlayan sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik, yapısal normallik gibi özelliklerinin yeterli olmasıdır.

Sadece konunun uzmanına güvenin

Bu durum meninin görünümünden anlaşılamaz, bir sorun olup olmadığını anlamak için sadece bu konuda uzman, androloji departmanı olan laboratuvarlarda yaptırılması gereken spermiyogram testi gereklidir. Çeşitli makinelerle vs. değil, eğitimli teknisyenlerce manuel olarak spermiyogramlar ile doğurganlık hakkında iyi bir fikir edinilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder