Gündem Son kara tren paylaşılamıyor

Son kara tren paylaşılamıyor

Paylaş
Son kara tren paylaşılamıyor

TCDD'nin faal olan son kara treni, tur operatörleriyle film yapım şirketlerinin gözdesi oldu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) faal olan son kara treni, tur operatörleriyle film yapım şirketlerinin gözdesi oldu. Buharlı tren meraklılarının turları ve film çekimleri için kara treni kiraya veren TCDD, son 1 yılda yaklaşık 200 bin lira gelir elde etti.

Haberin Devamı

Gelen talepleri dikkate alan demiryolları, kara trenlerin sayısını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bir döneme damgasını vuran, uğruna türküler yazılan buharlı lokomotifler (kara tren), gelişen teknolojiyle birlikte yerini Dizel Tren Setleri (DMU) ve Yüksek Hızlı Tren’lere (YHT) bıraktı. Teknolojiye yenik düşen kara trenlerin, bir kısmı hurdaya ayrılırken, bir kısmı da ebedi istirahatgahları olan müzelere çekildi.
TCDD bünyesinde hizmet veren 1 adet kara tren ise son yıllarda tur operatörleriyle film yapım şirketlerinin gözdesi oldu. Yurt içi ve dışından nostaljik gezi düzenlemek isteyen tur operatörleri, TCDD’ye başvuruda bulunarak buharlı lokomotifi kiralıyor. Özellikle Almanlar, kara treni kiralayarak her yıl periyotlar halinde Anadolu’da turlar düzenliyor.

Haberin Devamı

-Tarihi film ve dizilerin vazgeçilmezi-

Tarihi filmlere olan ilginin artmasıyla birlikte, yapım şirketleri de kara tren için TCDD’nin kapısını çalıyor. Prodüksiyon şirketleri, 2011-2012 yılları arasında sahnelerinin bazı bölümlerinde kara tren olan 5 film çekti. Yaptığı kilometre, kaldığı süre ve arkasındaki vagon sayısına göre kiralanan kara tren için TCDD’ye yaklaşık 200 bin lira ödeme yapıldı. Dört film şirketi daha Eylül ayına kadar buharlı lokomotifle sinema filmi çekmek için demiryollarına teklif sundu.

Artan ilgiyi göz önünde bulunduran TCDD ise kara trenlerin sayısını artırmak için kolları sıvadı. Trafiğe çıkacak buharlı lokomotiflerde en büyük sorun ise yüksek basınca dayanıklı buhar kazanların yapımı. Söz konusu kazanları yapacak firmaların az olması nedeniyle maliyetin arttığını belirten TCDD yetkilileri, bu sorunun çözüme kavuşmasının ardından kara trenlerin sayısının artacağını kaydetti.

Tamer Toğanaş - AA