Gündem Son dakika: CHP'li 15 milletvekili istifa etti, İYİ Parti'ye geçti

Son dakika: CHP'li 15 milletvekili istifa etti, İYİ Parti'ye geçti

Paylaş
Son dakika: CHP'li 15 milletvekili istifa etti, İYİ Parti'ye geçti

Son dakika: CHP ve İYİ Parti heyetleri TBMM'de bir araya gelerek anlaştı. İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için 15 CHP'li milletvekili istifa etti, İYİ Parti'ye geçti.. İYİ Parti'nin grup kurarak seçime girmesi sağlanacak. CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçen 15 isim de belli oldu

Seçimlerin 24 Haziran'a alınmasının ardından gözlerin çevrildiği muhalefette sürpriz bir gelişme yaşandı. CHP, İYİ Parti'ye yönelik planını devreye soktu. CHP'den 15 milletvekili şu sıralarda istifa ederek, seçimlere katılıp katılmayacağı tartışılan İYİ Parti'ye katıldı. Böylece parlamentoda 5 milletvekili bulunan İYİ Parti'nin vekil sayısı 20'ye çıkarken, partinin TBMM'de grup kurmasının önü açıldı.. Böylece, İYİ Parti'nin 24 Haziran seçimlerine katılmasında engel kalmazken, Genel Başkan Meral Akşener'in de 100 bin imza toplamadan Cumhurbaşkanı adayı olabilmesine de imkan tanınmış olacak. Bu kararın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Akşener arasında cumartesi İstanbul'da gerçekleşen görüşmede alındığı öğrenildi.

CHP'DEN AÇIKLAMA


CHP Grup Başkanvekili Engin Altay açıklama yaptı: Türkiye'nin bu demokrasi ayıbından kurtulması lazım. Geldiğimiz noktada biz artık demokrasimizin daha fazla tahrip edilmesini doğru bulmuyoruz. Dolu dizgin seçimlere giderken seçimleri yönetecek organların siyasi tasarrufları kabul edilemez. Biz CHP olarak demokrasi ayıbına karşı demokrasi arayışımızı sürdüreceğiz.

YSK'nın değerli üyelerinin de OHAL baskılarına maruz kalmamasını istiyoruz. Bütün kamu vicdanının 'hak eden herkes seçime girebiliyor' algısını oluşturmak istiyoruz. Bu sebeple demokrasinin kazanması için, yargının siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için CHP'ye mensup 15 milletvekili partimizden bugün istifa ettiler ve İYİ Parti'ye katıldılar.

İŞTE İYİ PARTİ'YE GEÇEN O İSİMLER


CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye geçen milletvekillerinin listesi:

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Kaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güler ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş.




BÜLENT TEZCAN: TARİH ONLARI YAZACAK

Bülent Tezcan da açıklama yaparak, "15 Milletvekili arkadaşımız genel başkanımızın talimatıyla bir parti görevini yerine getirmek üzere CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçmişlerdir. Bu tarihi bir sorumluluktur. Bu tarihi bir görevdir. Tarih onları partilerinden ayrılan milletvekilleri olarak yazmayacak. Tarih onları demokratik yarışı kurtaranlar olarak yazacak. Bu zor bir görevdir ama Türk siyasetine dayatılan tek adam rejimi önümüzdeki dönemlerde zor görevleri başarabilme olacak" dedi.


İYİ PARTİ MECLİS'TE GRUP KURDU


Toplam milletvekili sayısı 5 olan İYİ Parti, CHP'den 15 milletvekilinin katılımıyla TBMM'de grup oluşturabilecek sayıya ulaştı. Seçim Kanunu'nda, "Siyasi partilerin milletvekili genel ve araseçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması şartı" hükmü yer alıyor. İYİ Parti YSK'ya grup kurulduğunu bildirdi.

İşte o yazı: