Yaşam Son 35 yılın en 'şirin' keşfi

Son 35 yılın en 'şirin' keşfi

Paylaş
Son 35 yılın en 'şirin' keşfi

Bilim insanları, Kuzey Amerika'da yaşayan yeni bir memeli türünü keşfetti. Şirinliğiyle internette kısa sürede fenomen hale gelen canlı, kıtada son 35 yıl içinde keşfedilen ilk memeli olma özelliğini taşıyor

Zoologlar, Kolombiya ve Ekvador sınırları içinde yer alan yağmur ormanlarında yeni bir memeli türü keşfetti. ‘Olinguito’ adı verilen canlı, ‘bir ev kedisiyle yavru ayı karışımı’ olarak tanımlandı.

‘Olinguito’, Batı Yarı Küre’de son 35 yıl içinde tespit edilen ilk etçil memeli olma unvanını aldı. Aynı zamanda, canlının şirin görünümü de fazlasıyla dikkat çekildi.

İlk olarak Ekvador’da 2006 yılında yapılan bir keşif gezisinde, Otonga bölgesi yakınlarında görülen olinguito, inceleme şansı elde edilemediği için diğer kürklü memelilerden ayrı bir canlı olarak belirtilemedi.

Yaklaşık 10 yıl önce bilim insanlarının varlığından şüphelenmeye başladığı olinguito, ABD’nin Chicago kentindeki Field Museum’da bulunan numuneler üzerinde yapılan incelemer sonucunda araştırmacıları yeninden peşine taktı.

Smithsonian Doğal Tarih Müzesi’nden bir yetkili, memeli canlılara ait kalıntılardan bazılarının ‘olingos’ adı verilen, küçük ve tüylü bir hayvana ait olabileceğini ve diğer kalıntılardan farklı olduğunu fark etti. Olingo koleksiyonundaki 16 iskelet, daha küçük kemiklere, büyük dişlere ve küçük kafataslarına sahipti.

Rakuna benzeyen ve bugüne kadar bilim insanlarının incelemek için yakalayamadığı canlıyı bulmak için, yeniden harekete geçildi.

BİLİM İNSANLARINI ‘BEKLİYORLARMIŞ’

Olinguito’nun peşine düşen Smithsonian Doğal Tarih Müzesi’nden Kristofer Helgen ve meslektaşları, And ormanlarında küçük canlıyı buldu.

Helgen ve arkadaşları, ilk kez 2006 yılında Ekvador’un And bölgesinde gördükleri canlının keşfini, dün bilim dünyasına duyurdu.

Araştırma ekibinde yer alan Roland Keys, NBCs’a yaptığı açıklamada, “Eğer bulabilirsek halen hayatta olup olmayacağından bile emin değildik... Bize bakışları sanki, ‘Hadi çocuklar, yeterince bize baktınız, artık adımızı duyurun’ der gibiydi” dedi.

Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi’nde araştırmacı olan Kays, “Olinguito, uzun zamandır keşfedilen canlıların kesinlikle en şirin olanı” dedi. Kaysa, ‘ev kedisi ve yavru ayı karışımının yanı sıra, olinguito’nun maymun ve rakun karışımına da benzerlik gösterdiğine’ dikkat çekti.

Olinguito’nun keşfi, dün ZooKeys dergisinde yayımlandı.

NTVMSNBC

2

Haberin Devamı