Gündem Soğuk kışta hamsi bol olur

Soğuk kışta hamsi bol olur

Paylaş
Soğuk kışta hamsi bol olur

Uzmanlar soğuk geçecek olan kış ayının hamsiye de olumlu yansıyacağını belirtti

Samsunlu balıkçılar kasım ayı itibarıyle Karadeniz’de görülmeye başlayacak hamsinin gelişini dört gözle bekliyor. Uzmanlar soğuk geçecek olan kış ayının hamsiye de olumlu yansıyacağını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, “Havaların soğuk geçecek olması, hamsinin bol olacağına işaret ediyor” dedi.

1 Eylül’de başlayan av sezonu ile birlikte palamutla yüzleri gülen balıkçılar, hamsiyi dört gözle beklemeye başladı. Kasım ayında başlayacak olan hamsi sezonunun ocak ayına kadar sürecek olması nedeniyle ağlarını ve teknelerini hazırlayan balıkçılar, uzmanların yaptığı açıklama ile umutlandı. Bin yılın en soğuk kışının yaşanacağının açıklanması en çok balıkçıları memnun etti.

DENİZ SUYU 10 DERECE OLMALI

Karadenizlinin kışın sofrasında eksik etmediği hamsinin hava şartlarının bu şekilde devam etmesi halinde bol olacağını söyleyen Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, hamsinin bol ve lezzetli olabilmesi için kulağına kar suyunun kaçması gerektiğini belirterek, “Çünkü hamsi soğuk havayı sever. Eğer hava şartları uzmanların dediği gibi soğuk olursa hamsi de bol olur. Hamsi için deniz suyu sıcaklığının 10 derecelerde olması gerekiyor. Hava şartları böyle devam ederse bol miktarda hamsi yiyeceğiz” dedi.

GEÇEN YILA ORANLA DAHA BOL

Bu sezon geçen yıla oranla bol balık avlandığını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Gönener, geçen yıl bu aylara kadar tekne başına yaklaşık 10 kasa palamut avlandığını hatırlatarak, “1 kasada 12 adet palamut bulunuyor. Bu sezon ise tekne başına yaklaşık 200 kasa palamut avlandı. Balıkçılar çok iyi bir sezon geçiriyor. Balık fiyatlarının bu bolluğa rağmen inmemesi de balıkçıların pazarlamayı öğrenmeleri ile alakalı. Artık balıkçılar bol miktarda avladıkları balıkları soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Hepsini pazara sunmuyor” diye konuştu.

Murat SANDIKÇI/SAMSUN, (DHA)